Tatár-bifsztek

default user icon
20 4.1/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • bélszín
  • tojássárgája
  • vöröshagyma
  • mustár
  • petrezselyem
  • bors
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • pirított kenyér

Elkészítés

    Elkészítése: A bélszínt kétszer-háromszor átdaráljuk, hogy szinte kenhető pépet kapjunk. Ezután hozzákeverjük a tojássárgáját (20 dkg húshoz 1 sárgát), a lereszelt vöröshagymát, kevés mustárt, borsot, sót, olívaolajat, közben folyamatosan kóstolgatjuk. Aki szereti, tehet bele zúzott fokhagymát is.

    Apróra vágott petrezselyemmel vagy hagymával díszítve, pirítóssal tálaljuk. Érdemes egy napig érlelni, hogy az ízek összeérjenek.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Szemenyei Árpád 4 évvel ezelőtt
Nem tudom mi az igazi tatár én negyven éve készítem és fogyasztom évi 8-10 alkalommal, minden alkalommal bélszínből készítve. A bélszín ma már szinte minden húsboltban kapható, rendelésre különösen. Van ahol teljesen megtisztítva, lehártyázva szeletekben is árulják, de ez már valóban 10-12 000 ft/kg, még tisztítva egyben, fejével farkával méretétől és és az üzlettől függően 6 000-8 000 ft között. Minden esetben célszerű és gazdaságos a bélszín szeletekre alkalmatlan részét (bélszín fejének egy részét és a farok vékony részét) használni. A fejében lévő összes ínszalagot kivágom, eltávolítom, mert ezek a kész tatár minőségét és esztétikáját erősen rontják. A húst érdemes 2-3 napig hűtőben érlelni, mert így a rostok puhábbak és ízletesebbek lesznek. Készítettem én háztartási kutterben (gyorsaprító) teljesen pépesített húsból, 2-es,3-as, 5-ös tárcsán darálva, egyszer és többször. Nekem és vendégeimnek is az 5-ös tárcsán darált tetszett legjobban. Itt megkívánom jegyezni, hogy a többszöri darálás bélszín esetében szükségtelen és szerintem káros is, úgy mint a kutter használata mivel húspépet kapunk ami nem a legszerencsésebb állagának és esztétikájának szempontjából. A kétszeri esetleg többszöri darálás más húsrészek használatakor indokolt csupán. Tatárbifsztek készítéséhez fokhagymát soha nem használok (nem bélszín kolbász masszátkészítek). Alapfűszernek használom a receptben szereplő fűszereken kívül a Vorcestrhire-t, corry port (lehetőleg az erősebb fajtát), és kevés csípős ketchup-ot is. Minden alkalommal teszek bele 2-3 cm csípős aranyat, esetenként használok zöld fűszereket is kakukkfű, csombor stb. A fűszerezést óvatosan többszöri kóstolással célszerű végezni, ügyelve az ízharmoniára, hisz a fogyasztásnál egyénenként lehet utóízesíteni (bors, só). Volt amikor a corryt konyakkal helyettesítettem, de ez a fogyasztók csupán 1/3-k tetszett.
Agnes 4 évvel ezelőtt
Szerintem is tokeletes ez igy, esetleg egy kis piros paprika mehet meg bele. Egyaltalan nem izetlen, a fuszerek szepen kiemelik a husi izet, nem pedig elnyomjak. Imadom!
Dobák Marianna 4 évvel ezelőtt
Ez így tökéletes! Én dolgoztam étteremben és pont így fűszereztük! Persze ha valaki mást is tesz bele avval még nem rontja el. De ez az igazi Tatár bifsztek!!!!!!!!!!
Fekete Nikolett 4 évvel ezelőtt
Kezdem azt gondolni, hogy egyeseknél a bélszín a sovány marha-husi szinonimája. A receptíró is lazán ideveti, hogy bélszín kell bele. Vicces. Budapesten 3 helyen kapható rendelésre bélszín, az a maroknyi étterem, ahol igazi bélszínt szolgálnak fel, innen veszi. Fény utca, Vásárcsarnok és néha a Fehérvárin. 8-10 ezer a kiló és egy egészet egyben kell megvenni, ami legalább 2 kilós. A tatár fehérpecsenyéből készül. Nem hiszem, hogy van olyan ember, aki a 10 ezres husit beküldi a darálóba.
Viktor 5 évvel ezelőtt
Kipróbáltam, nálam is nagy sikere volt. Én még tettem bele egy kevés pirospaprikát is.
Makári Zoltán 6 évvel ezelőtt
A hozzászólások alapján csíkokra vágva borsozva-mustározva pácoltam 4 napig olivaolajban. Sajnos csak combot kaptam (szerencsére nagyon szép volt), de így is istenien finom lett!
Vágó Tímea 6 évvel ezelőtt
Pont így csinálják a vendéglátóban (csak nem bélszínből, takarékosságból), ez a recept megállja a helyét bármelyik étteremben. A lényeg a kóstolgatás, mint ahogy benne is van a leírásban.
Edit 6 évvel ezelőtt
Ez a recept egyáltalán nem gagyi. Szörnyű, hogy ennyi összetevő mellett egyesek ízetlennek vélik. Persze, bele sem gondolnak abba, hogy ők rontották el az arányokat. Jól ismert áruházak, jól ismert minőségű worchester-szószainak semmi köze nincs az eredeti angliai szószhoz. Aki curry-t tesz a marhába annak csak gratulálni tudok. Ma már el sem tudják képzelni az emberek ételeiket porok és műmártások nélkül. Ezzel az erővel vegyél 1 kilo darált marhahúst és keverd össze tatár-bifsztek porral és már kész is!
Edit 6 évvel ezelőtt
Ez a recept egyáltalán nem
szakács ervin tibor 7 évvel ezelőtt
kechup és wolchester is kell hozzá és ugy a leg finomabb

Hasonló Receptek

Magazin