Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Táska formatorta - glutén- és cukormentes recept!

120 perc
bonyolult
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 4 db tojás
  • 4 ek rizsliszt
  • 4 ek eritrit vagy cukor
  • A kakaós tésztához:
  • 4 db tojás
  • 3 ek rizsliszt
  • 1 ek kakaópor
  • 4 ek eritrit vagy cukor
  • A krémhez:
  • 50 dkg vaj
  • 40 dkg nyírfa porcukor
  • 2 ek kakaópor
  • A díszítéshez:
  • fél kg fondant vagy marcipánmassza
  • kakaópor

Elkészítés

  1. A piskótát, a szokásos módon elkészítjük: a tojások fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, hozzáadjuk az eritritet vagy a cukrot, a tojások sárgáját, és óvatosan belekeverjük a rizslisztet is. 180 fokra Előmelegített sütőben, kb. 7-10 perc alatt, készre sütjük! Ugyanígy járunk el a másik piskótával is, csak abba kerül kakaópor is.
  2. vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport. A piskótákat középen kettévágjuk, és a következő sorrendben összeállítjuk a tortát: sárga piskótalap, krém, barna piskótalap, krém, majd ismét egy sárga piskótalap, krém és a kakaós piskótalap következik. Hűtjük, legalább egy éjszakán át.
  3. Másnap, miután a piskóta jól összedermedt a krémmel, két rövidebbik oldalát ferdén bevágjuk, majd élére állítjuk. A táska-formánk oldalát ék alakban bevágjuk, majd az egészet egyenletesen bekenjünk vajkrémmel.
  4. Kinyújtjuk a fondant. Először a táska két oldalát burkoljuk a következőképpen: megmérjük a torta magasságát, és ennek megfelelően kiszabunk két téglalapot, de a magassághoz képest mindenképpen pár centiméterrel szélesebbre hagyva a burkolóanyagot. Ezután a táska testének megfelelő szélességű és hosszúságú lapot vágunk a burkolóanyagból, az oldalát szabad kézzel kissé bekarcsúsítva, majd a torta közepére emeljük, átsimítjuk és a felesleget levágjuk. Az illesztéseket ecsettel kissé benedvesítjük, összesimítjuk és egy-egy zsinórszerű hosszú darabbal lezárjuk. A táska elején található zsebhez egy trapéz formát vágunk a burkolóanyagból, majd a hátulját benedvesítjük és a helyére ragasztjuk. Végül elkészítjük a táska fülét, ehhez szükségünk lesz két gyűrű, amit fondantból kisodrunk, majd ezüst színűre festünk. Hagyjuk száradni. Végül a táska füléhez kinyújtjuk a fondantot, és a képen látható módon (vagy ahogy szeretnénk) rögzítjük. Legvégül átkenjük, enyhén nedves ecsettel, és hűtőbe tesszük pár órára. A fondant teljes száradásakor már át is adható az ajándék!

 

Megjegyzés

Csak a párom kényszerült gluténmentes diétára, azonban a tortaevésből ki nem hagynánk őt sem, így gluténmentes lett. A lányom kapta a szülinapjára, mert táskát kért... - scarlett69

Ezek is érdekelhetnek

Friss