Tartalmas lencseleves

default user icon
3 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 20 dkg lencse
  • 5 dkg húsos, füstölt szalonna
  • l közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg vegyes leveszöldség
  • 1 közepes póréhagyma
  • 20 dkg burgonya
  • 2–3 szegfűszeg
  • 15–20 szem bors
  • l babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál (rizs)liszt
  • 4 pár füstölt virsli

Elkészítés

    Előkészítés: A lencsét előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A leveszöldséget és a póréhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A burgonyát meghámozzuk, apróra felkockázzuk, és éppen csak annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi (hogy meg ne barnuljon). A fokhagymát, a szegfűszeget és a szemes borsot teatojásba zárjuk. A lencsét leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
    Elkészítés: A szalonnát piros-ropogósra sütjük, a pörcöket papírkendőre terítjük. A zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a leveszöldséget és a póréhagymát, néhány percig erős tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a lencsét, a burgonyát a vízzel együtt, a babérlevelet, a teatojást és még annyi hideg vizet, hogy jócskán ellepje. Fedő alatt, lassú forralással puhára főzzük, csak a végén sózzuk (kb. 30 perc). Ha a lencse is, a zöldségfélék is megpuhultak, kiemeljük a levesből a babérlevelet és a teatojást. A tejfölben elhabarjuk a (rizs)lisztet, simára keverjük 2-3 merőkanál főzőlével, aztán a leveshez öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 5 percig forraljuk. A virsliket megmossuk, a forrásban lévő levesbe tesszük, és 3-4 percig főzzük. Utána sózzuk, végül lazán hozzákeverjük a félretett szalonnapörcöt. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Megjegyzés

Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 510 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Mikoláné Balogh Rózsa 4 évvel ezelőtt
Évek óta \"Ő\" az újévi lencsénk! Mindig teszek bele a végén citromlét is, fantasztikusan finom vele!
Olajos Dóra 7 évvel ezelőtt
Érdemes kipróbálni, nagyon finom! Én a vendégeimnél is sikert arattam vele. +A férjem aki nem igazán szereti a lencsét, nos ez a leves még neki is ízlett!
macusom 10 évvel ezelőtt
Finom !

Hasonló Receptek

Magazin