Keress receptre vagy hozzávalóra

Tárkonyos palócleves

3 5/5

Hozzávalók

  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olaj
  • 40 dkg sertéslapocka
  • őrölt paprika
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • őrölt bors
  • 2 db babérlevél
  • tárkony
  • 30 dkg burgonya
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 50 dkg zöldbab
  • majoránna
  • 1 csipet kömény
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 csepp ecet

Elkészítés

    1. A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst, és megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük egy kevés vízzel, és visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a felaprított zöldpaprikát és a paradicsomot. Sóval, borssal, babérlevéllel és tárkonnyal ízesítjük. Takarék lángon lefedve főzni kezdjük.
    2. A burgonyát és a répákat megtisztítjuk, és felkockázzuk. A zöldbabot ízlés szerinti darabokra vágjuk. Amikor a hús félpuha, hozzáadjuk a zöldbabot és a répákat, felengedjük kb. 1,5 liter vízzel, és majorannával és köménnyel ízesítjük. Kb. 15 perc múlva hozzáadjuk a burgonyát, és teljes puhulásig főzzük.
    3. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk. Újraforraljuk, és bőven megszórjuk felaprított friss petrezselyemmel. Végül pár csepp ecettel pikánsra ízesítjük.

Megjegyzés

Lehet bele nokedlit szaggatni, vagy főzhetünk bele tésztát.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Attila44 1 évvel ezelőtt
Majdem tökéletes recept, illetve egyéni ízlés kérdése is. Családom szerint marhahússal, vagy vegyes hússal még finomabb. Fehérrépát nem használunk, mert az igencsak édesíti az ételt, inkább a petrezselyemgyökeret részesítjük előnybe a sárgarépa mellett.
hajduzsuzsi 3 évvel ezelőtt
Szia! Koszonom a receptet szuper lett! :-)
VivicaThomas 3 évvel ezelőtt
Nyami! Gabi, ennél is nagyon az ízlésemre való minden hozzávaló! Máris neki kezdek! :)

Hasonló Receptek

Magazin