Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tárkonyos húsgombócleves

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 2,3 literhez:
  • A húsgombóchoz:
  • 30 dkg darált sertéshús (vagy egyéb)
  • 1 db - vízben ázatott és jól kinyomkodott - zsemle
  • 1 közepes vöröshagyma - finomra aprítva
  • 1 gerezd fokhagyma - aprítva
  • 1 csokor petrezselyem - aprítva
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • őrölt bors
  • Valamint:
  • 40 dkg sárga és fehérrépa - aprítva
  • 5-5 dkg zeller és karalábé - aprítva
  • 1 közepes vöröshagyma - finomra aprítva
  • 1 gerezd fohagyma - zúzva, aprítva
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • kb. 1 teáskanál szárított tárkonylevél
  • pár karika zöldpaprika vagy csemege Piros Arany
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • ízlés szerint tárkonyecet vagy citromlé
  • kb. 1 mokkáskanál cukor
  • 1 marék szárított apró levestészta

Elkészítés

Elkészítés: A gombóchoz valókat összedolgozzuk, félretesszük, ameddig a levest feltesszük.

Forró zsiradékban az aprított zöldségeket magas hőfokon megpirítjuk, (kb. 5-10 perc), majd rajta a vöröshagymát és a fokhagymát megdinszteljük. Meghintjük a liszttel, felengedjük kb. 1,3 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, tárkonylevéllel ízesítjük. Amikor forr, vizes kézzel gombócokat formázunk a húsos masszából, beleengedjük a levesbe, kevés ételízesítővel, zöldpaprikával fűszerezzük, újraforrástól számítva kb. 30 perc alatt takarékon készre főzzük.

A főzés vége felé hozzákeverjük a tésztát, tejszínt, utána sózzuk, borsozzuk, ha igényli.

Ízlés szerint pikánsra ízesítjük, kevés cukorral lágyítjuk az ízeket, majd tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss