Tárkonyos húsgombócleves II.

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A húsgombóchoz:
  • 30 dkg darált sertéshús
  • kb. 2 evőkanál rizs
  • 1 db tojás
  • szükség esetén kevés zsemlemorzsa
  • A levesalaphoz:
  • 2 közepes szál fehérrépa
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 1-1 szeletke zeller és karalábé (ez utóbbit inkább hagyjuk el, ha nem tudunk zsengét beszerezni)
  • kb. 10 dkg zöldborsó
  • 2-3 szem csiperkegomba
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 csokor tárkonylevél (vagy fél mokkáskanál őrlemény)
  • 2 szelet citrom
  • 2 babérlevél
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál liszt
  • 2-3 evőkanál étolaj
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

    Elkészítés: A hagymát és a zöldségféléket megtisztítjuk és kis kockákra, a gombát vékony szeletekre vágjuk, a tárkonylevelet felaprítjuk.

    Egy kisebb fazékban kevés zsiradékon a hagyma 2/3 részét megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, 5-6 percig pároljuk, meghintjük a liszttel, kicsit pirítjuk, majd felengedjük kb. 1,5 liter vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket és citromkarikákat. A tárkonyból keveset tegyünk félre.

    Amíg a levesalap felfő, elkészítjük a húsgombóc masszáját: a darált húst, a rizst, a tojást és a maradék vöröshagymát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, ha túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsa hozzáadásával javítunk az állagán.

    Amikor felfőtt a leves, nedves kézzel falatnyi gombócokat formálunk és a levesbe tesszük, majd kb. 20 perc alatt készre főzzük - kóstolással ellenőrizzük, hogy a gombóc megfőtt-e -, közben hozzáadjuk a tejszínt. A főzés befejezése előtt 1-2 perccel adjuk hozzá a félretett friss tárkonyt.

Megjegyzés

A receptet és a fotót T.

Török Éva
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin