Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tárkonyos csirkemenü

Hozzávalók

  • Hozzávalók 2 személynek:
  • 1 csirkefarhát
  • 2 csirkeszárny
  • 2 csirkecomb
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 zeller
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 krumpli
  • kb. 50 dkg liszt
  • 2-3 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg fagyasztott mángold (vagy paraj)
  • 1-2 dl tokaji bor
  • 1 kávéskanál szárított morzsolt tárkony
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 kávéskanál szárított borsikafű
  • 2 gerezd préselt fokhagyma
  • 2-3 evőkanál méz
  • csipet morzsolt lestyán
  • 1-2 babérlevél
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • só ízlés szerint
  • tojás vagy fürjtojás levesbetétnek

Elkészítés

    Elkészítés: A tárkonyos húsleveshez a szokásos zöldségekből (sárgarépa, fehérrépa, zeller, hagyma, krumpli) és a megtisztított húsból (farhát, szárnyak és combok) lassú tűzön húslevest főzök. A szokásos fűszerekkel (só, lestyán, babérlevél, petrezselyemzöld) ízesítem. A levest, ha minden megfőtt benne, leszűröm, és elkeverem benne a pici liszttel kikevert tejszínt. A végén pici borral, mézzel és morzsolt, szárított tárkonnyal ízesítem, és felteszem a tűzre összeforralni.

    Külön főzök ki tojást. (Eredetileg fürjtojást, mert nagyon aranyos a pici méretével. Mivel most nem tojnak, ezért kicsi tyúktojást raktam bele.)
    Tálalásnál az átszűrt levesbe néhány darab karikára vágott zöldséget és a megtisztított, félbevágott tojást teszek (így nem kell bele tészta sem).

    A tárkonyos csirkecombokhoz a levesben félig megfőtt combokat kiveszem, bedörzsölöm sóval, borsikafűvel és őrölt tárkonnyal. Egy vasserpenyőben hevítek kacsazsírt, ebbe beledobom a húst, ami pár perc alatt összekapódik. Felöntöm egy kis tokajival és pici mustárral. Párolom 20 percig, közben - ha kell - felöntöm egy kis vízzel. A végén teszek hozzá egy kanál mézet. Szép pirosra pirítom.

    Köretként hagyományosan nokedlivel tálalom. Ehhez a lisztet, a sót, a tojást, a tejfölt és az olajon megfonnyasztott mángoldleveleket (ha nincs mángold, a boltban lehet kapni fagyasztott parajt) a zúzott fokhagymával elkeverem. Ha túl sűrű, még kevés vizet is adok hozzá. Forró vízbe szaggatom, kifőzöm.

    Mivel egy kicsit száraz, ehhez jól jön a mártás. Kiszedem a húst a sütőzsiradékból, ebben pirítok egy kis lisztet, felöntöm a lével és tejszínnel. Ha kell, akkor még fűszerezem sóval, borsikafűvel, tárkonnyal.

Megjegyzés

A dédimtől tanultam, hogy egy alapanyagból egy egész menüt meg lehet főzni, és a húslevesben főtt, majd lesütött comb egészen porhanyós. Eredetileg kacsából csinálom ezt a menüt, de ezen a héten nem találtam friss kacsacombot (sajna kisvárosban élek...). Amit tudtam, házi készítésű alapanyagokból csináltam (saját magam készítette házi tejszín, tejföl, kacsazsír, kertből szedett mángold és fűszernövények, saját bor). A fűszerezéssel óvatosan bántam, hogy ne domináljon egyik sem, és mégis együtt fantasztikus harmóniában voltak.

jaskob
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin