Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tárkony, a sárkánynövény

Sokáig kígyómarás gyógyítására használták, innen a kapcsolat a sárkányokkal. Kellemes, ánizsos illata új értelmet ad a húsos és a zöldséges fogásoknak egyaránt. A francia és erdélyi konyha megkerülhetetlen fűszere, de szerencsére mi is egyre többet használjuk.
Íze, mint az ánizs

Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába. Hazánkba valószínűleg már a honfoglalók is magukkal hozták, de igazából a 16-17. századtól használt.  Európában napjainkban leggyakoribb a francia tárkony, de előfordul orosz, német tárkony is. Íze hasonlít az ánizshoz, kevésbé édes, inkább csípősnek lehetne nevezni. A levelek május végén, júniusban a legaromásabbak. Szárított állapotban sokat veszít aromájából, ha tehetjük, használjuk frissen.

Mi köze Artemiszhez és a sárkányokhoz?

Itthon tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon neveken ismert. A tárkony latin nevéből - Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó.

Gyógyító tárkony

A középkorban sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a gyógynövényeket kinézetüknek megfelelően kell orvosi célokra felhasználni, ezért a tárkonyt hosszú, elágazó gyökere miatt kígyómarás gyógyítására használták. Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is ismerik. Az ókori görögök fogfájásra használták. Örményországban annyira népszerű fűszernövény a tárkony, hogy még üdítőitalt is készítenek belőle. A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható. 3 deci vízhez 2 kávéskanál szárított tárkonyt tegyünk, majd 5 perc állás után szűrjük le.

Mire használjuk?

Hazánkban az erdélyi konyha fűszernövényeként ismerjük, és általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté.
Levesekben, főzelékekben, ragukban nagyon jó. Finom a tárkonyos csirkeraguleves és a tárkonyos burgonysaláta is.

A főzelékek közül a burgonya, zöldbab és zöldborsó főzelékek kapnak új értelmezést egy kis friss tárkonytól.A francia konyha alapfűszere. Erdélyhez hasonlóan sült húsok fűszerezésére használják. Fontos a provence-i fűszerkeverékben  és mustároknak is fontos alapanyaga.
Nagyon jól megy vad- és szárnyasételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.

Hogy készül a tárkonyecet?

Nagyon finom a tárkonyecet, melyhez a friss tárkonyt jó minőségű borecetbe kell néhány hétre beáztatni úgy, hogy az összevágott tárkonyt éppen ellepje. Miután leszűrtük, már használhatjuk is saláták ízesítésére vagy húsételekhez, mint éppen áfonyamártással tálalt vadgerinchez.

Tárkonyos korhelyleves

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1/2 kg (csípős) szárazkolbász
feketebors
ízlés szerint tárkony
tejföl

Elkészítés: A felkarikázott kolbászt süssük zsírjára. Ha túl sok a zsír, öntsünk le belőle. Amikor a kolbász kellemesen ropogós, öntsük rá a káposztát (kevés káposztalé mehet rá). Forgassuk át, majd engedjük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint borssal. 20 perc főzés után öntünk annyi tejfölt hozzá, ami pótolja az elpárolgott vizet, tehetünk bele ízlés szerint tárkonyt (ne túl sokat, mert erős az íze). Ha felforrt, máris kész, tálalhatjuk.

Tárkonyos csirkenyársak

Hozzávalók:
2 csirkemell
2 evőkanál aprított friss tárkony
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál olívaolaj
Só és bors
4 hurkapálca

Elkészítés: Vágjuk a csirkemellet 3 cm-es kockákra, és egy műanyag dobozban pácoljuk legalább egy órát a többi hozzávalóval. Húzzuk a kockákat előzőleg vízbe áztatott hurkapálcára és süssük a sütőben grill funkcióval kb. 12 percig, félidőben megfordítva.

Ezek is érdekelhetnek

Friss