Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tarja vadasan, pirított zsemlegombóccal 

default user icon
MME
120 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • 4 szelet tarja
  • bors
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 ág rozmaring
  • 7 dl libazsír
  • 10 szem fekete bors
  • 2-3 db babérlevél
  • A mártáshoz:
  • 5 dkg cukor
  • 1 fej hagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 2-3 ek mustár
  • 1 db citrom
  • 1-2 db babérlevél
  • 0,5 dl húslevesalaplé
  • A zsemlegombóchoz:
  • 50 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 10 dkg zsemle
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • 4 ek vaj

Elkészítés

  1. A megtisztított húst megsózzuk és megborsozzuk. Ráhalmozunk 4 gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát és a fűszernövények lecsipkedett leveleit. Feltekerjük a szeleteket, majd konyhai zsineggel rögzítjük. A hústekercseket a felforrósított libazsírba tesszük a borssal, a megmaradt, megtisztított fokhagymagerezdekkel és a babérlevéllel együtt. Megsózzuk, és kis lángon az egészet felforraljuk. 90 fokra előmelegített sütőbe toljuk 2-3 órára. Hústűvel ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult-e.
  2. A mártáshoz a cukrotkaramellizáljuk, majd hozzákeverjük a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott sárga- és fehérrépát, majd együtt pirítjuk néhány percig. Belekeverjük a mustárt, a citrom kifacsart levét és a babérlevelet. Felöntjük az alaplével és az egészet puhára főzzük. Megsózzuk, a babérlevelet eltávolítjuk, majd összeturmixoljuk a mártást.
  3. A gombócokhoz összekeverjük a lisztet és a tojásokat. Hozzáadjuk a felkockázott zsemlét és a finomra vágott petrezselymet. Megsózzuk, megborsozzuk, majd a masszát forrásban lévő, sós vízbe kanalazzuk.10 percig főzzük, majd szűrőlapáttal mindet kiemeljük. Végül átforgatjuk a felforrósított vajon. A hústekercseket felszeleteljük és a mártással, valamint a zsemlegombóccal kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss