Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tarhonya, a magyaros aprótészta

A régi időkben a csikósok, juhászok kedvelt eledele, később igazi menzakoszt volt, mára kicsit megcsappant a rajongótábora. Pedig a tarhonyás lecsó sokunk kedvenc étele, készíthetjük egytálételként különlegesen fűszerezve, idényzöldségek hozzáadásával is.
Hogyan készül a tarhonya?

A tarhonyatésztát liszt, só, víz és tojás alkotja, ugyanúgy, mint a csipetkét. Az eredeti szegedi tarhonya fél kiló liszt, egy tojás, só és víz hozzáadásával készül, de a tojás mennyiségében, a liszt finomságában eltérnek az egyes receptet.

Tarhonyát fogyasztanak Dél-Németországban és Törökországban is, farfel néven az askenázi zsidó konyha fontos körete. A tarhonyához alakban hasonló, de búzadarából készül az izraeliek ptitim nevű étele, melyet manapság Amerikában trendi éttermekben szolgálnak fel.

A magyar tarhonya

Eleink a kemény tésztát reszelték, de készülhetett kézzel is, késsel vagdosva, tenyérrel deszkán gömbölygetve. A tarhonyát méret szerint a tarhonyaszitával osztályozták. A kész tarhonya két napig a napon száradt, a meleg időjárást tarhonyaszárító időnek is nevezték.
Manapság inkább géppel készítik.

A gépi vagy kézi tarhonyát általában olajon vagy zsíron megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve puhára főzzük.

Tarhonya a múltban

A tarhonya valószínűleg török közvetítéssel került hozzánk. Már a 17. századtól van írásos nyoma, de az 1800-as évektől terjedt el széles körben. Hagyományosan nyáron készítették, hiszen ilyenkor volt alkalmas az időjárás a nagy mennyiségű tarhonya kiszárítására. A kész, száraz tarhonyát fogyasztásig vászonzacskóban tartották a kamrában.

Tarhonyás ételek

Olcsó étel a tarhonyaleves, ehhez kis szalonnán lepirítjuk a tarhonyát, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel.

Zöldséglevesek, például zöldbableves tartalmasabbá tételére is használhatjuk.

Sok helyen a lecsó elképzelhetetlen tarhonya nélkül, csakúgy, mint a jóféle borjúpaprikás vagy marhapörkölt, hiszen a tarhonya leggyakoribb felhasználása a pörkölt jellegű, szószos ételek körítése.

Nagy klasszikus a pásztortarhonya, ami leggyakrabban bográcsban készül, de télen sem kell lemondanunk erről a kiadós, gazdag, magyaros egytálételről.

Tarhonya másképp

Egytálételeket is készíthetnünk belőle idényzöldségekkel, tavasszal spárgával, télen sütőtökkel, és jól áll neki egy kis pirított sonka. Különleges ételek mellé is nyugodtan fogyaszthatunk tarhonyát, például e mellé a sokbabos marhahúsos különlegesség mellé is készíthető saláta, úgy a tarhonya is nagyon finom hidegen friss zöldségekkel.

A bátrabbak tejjel és cukorral is felfőzhetik, vaníliával, citrommal ízesíthetik, és gyümölcsöket belekockázva desszertként fogyaszthatják, vagy akár finom felfújtnak is elkészíthetik.

Tarhonyás receptjeink itt >>>

Ha van kipróbált, a hagyományostól kicsit eltérő tarhonyareceptetek, szívesen látjuk! >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Ernocske
Azt még majdnem elfeledtem, hogy a gépi tarhonyát katonaságnál sörétnek hívtuk, a reszeltet viszont csipetkének használva előszeretettel főzöm bele a különféle zöldséglevesekbe.
Ernocske
A tarhonyalevest mifelénk másképp készítik, krumplival, olyan mint a lebbencsleves, csak a tészta más benne. Én nagyon szeretem a tarhonyát, lecsón kívül szaftos húsokhoz (pörkölt, tokány) is nagyon jól illik.
45marika
Keszitttem fasirtot, es kicsi marek apro tarhonyat szortam bele. Egy csirkemellet apro kockakra vagtam.Keves voroshagymat olajon uvegesre paroltam Egy db zsemlet tejben megaztattam. A hust, a dinsztelt hagymat, a zsemlet, 1 db tojast,2gerezd zuzott fokhagymat, pici orolt pirospaprikat,keves orolt borsot, keves orolt komenyt, csipetnyi majorannat es vegul egy marek tarhonyat szortam bele. Izles szerint soztam, de pici vegetat is hasznalhatok. Jol osszegyurtam, kb. fel orat vartam, amig a fuszerek atertek. Vizes kezzel apro golyokat formaltam, majd zsemlemorzsaban megforgattam, majd kisutottem bo olajban.Eloszor fedo alatt sutom, amikor megforditom, akkor fedot mar nem teszek ra.Papirtorolkozon leitatom az olajat. A tarhonya nem is latszik benne, es nagyon konnyu, finom! Probald ki, megeri!

Magazin