Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Táplálkozási tanácsok várandós vegetáriánusoknak

Akár egészségügyi megfontolásból, akár lelkiismereti- vagy vallási meggyőződésből, esetleg, csak mert az illető előnyben részesíti: a vegetarianizmus egyre elterjedtebb.

A vegetáriánus étrend a felnőtteknek nem okoz gondot, mégis minden ilyen táplálkozást folytató terhes nőnek fokozott figyelmet, s így előre megtervezett diétát kell követniük, ezzel biztosítva az egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagokat saját maguk és a még meg nem született baba számára.

Eltérő vegetáriánus diéták

A vegetarianizmusnak több elterjedt válfaja létezik. A legáltalánosabb diétát követők nem fogyasztanak húst, halat és baromfit, de tojást és tejtermékeket igen. Ezt a típust gyakran lacto-ovo vegetarianizmusként ismerik.
A másik csoport, a vegánok, ők nem fogyasztanak semmi állati eredetű táplálékot, így tejet és tojást, de még mézet sem. Vega diétát tartó várandós nőknek javasolt az általános vegetáriánus diétára való áttérés, a fogamzás és a terhesség idejére, minthogy ez megkönnyíti a létfontosságú tápanyagok felvételét a szervezetbe, ezzel biztosítva a baba egészséges fejlődését.

 

A legfontosabb tápanyagok terhesség alatt

„A vegetáriánus diéta minden szükséges tápanyagot biztosíthat.” – állítja az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma. Hangsúlyozzák továbbá a változatos étrendet, és a következőkben javasolt táplálékok fogyasztását:


1. Fehérjék
Nagy fehérjetartalmú növények, a főtt szárazbab, borsó, lencse, mogyoróvaj és a szójatartalmú ételek mind gazdagok fehérjében. Tej és egyéb tejtermékek, valamint tojás fogyasztása szintén javasolt a terhes nők számára. A szója tartalmú ételek és a quinoa (egy dél-amerikai gabonaféle) az egyetlen vegetáriánus táplálék, mely tartalmazza az összes, fejlődéshez nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, érdemes ezeket fogyasztani.

2. Vas
A termékeny korban lévő nők körében gyakoriak a vashiányos állapotok, egyrészt a menstruációs veszteségek, másrészt a nem megfelelő táplálkozás miatt. A vas nélkülözhetetlen a szervezet oxigén szállítása szempontjából. A fejlődő magzat oxigénellátása miatt, valamint, hogy ne alakulhasson ki vashiányos vérszegénység az anyánál, nagyon fontos a megfelelő vasbevitel. Magas vastartalommal rendelkeznek a vassal dúsított gabonapelyhek, a kenyér és a kukoricás ételek, valamint a spenót, szárazbab, lencse, fehérrépa és a karalábé, a melasz, a borsó és a szárított gyümölcsök (sárgabarack, aszalt szilva, mazsola).

3. Kalcium
Ahhoz, hogy a baba erős csontokkal és később erős fogakkal rendelkezzen, kalciumra van szükség.
Az anyukák számára is fontos a kalcium, hogy megőrizhessék csontozatuk épségét. A legfőbb kalciumforrások a következők: szójatermékek, kalciummal dúsított szójatej, fehérrépa, karalábé.
A tej és tejtermékek, fehérjetartalmuk mellett magas kalcium tartalommal is bírnak, így ideálisak a terhes nők számára kialakított étrendben.

4. Cink
A cink fontos katalizátorként működik a szervezet számos, esszenciális folyamatában, valamint biztosítja az erős immunrendszert. Szárított babok, cinkkel dúsított kenyér és gabonapelyhek, búzacsíra és tökmagok, valamint a tej tartalmazzák a szükséges nyomelemet.

5. B12 vitamin
Ez a vitamin biztosítja, hogy se az anyánál, se a magzatnál ne alakulhasson ki ún. „megaloblastos anaemia”. Növényi eredetű táplálékban nem található meg, tejtermékekben, tojásban, valamint az ezzel a vitaminnal dúsított élelmiszerekben fogyaszthatjuk.

6. Folsav
A legtöbb folsav a leveles zöldségekben van (főleg a parajban), de tartalmazzák a gyümölcsök és az élesztő is. Ennek hiányában velőcső záródási rendellenességek jelenhetnek meg a fejlődő magzatban.  Az USA-ban egyes élelmiszereket (kenyér, kukorica) folsavval dúsítanak, hogy a folsav hiányt elkerüljék.

7. Omega-3 zsírsavak
Ezen anyagokat a szervezetünk képtelen előállítani, ezért esszenciálisak, nélkülözhetetlenek a magzat idegrendszerének és szemének fejlődésében. Annak ellenére, hogy halak és kagylók tartalmazzák legnagyobb mennyiségben, van mód növényi forrás fogyasztására is. Az ALA-t (alfa-linolsav) tartalmazó növények, mint a spenót, sütőtök, repcemag, repce- és szójaolaj, lenmag- vagy dióolaj, valamint az alfa-linolsavval dúsított élelmiszerek fogyasztása kielégíti a szervezet igényeit. Fontos azonban, hogy a gyermekeknek egy éves korukig fokozott szükségük van omega-3 zsírsavakra, idegrendszerük és szemük zavartalan fejlődéséhez, így az alfa-linolsav bevitelét fenn kell tartani a szoptatás alatt is.

 

Fogyasszon-e a kismama táplálék kiegészítőket?

Azoknak, akik nem fogyasztanak tejtermékeket, javasolják vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendkiegészítők szedését. Mindenképpen érdemes a kezelőorvossal egyeztetni az étrendkiegészítők szedésével kapcsolatban a terhesség adott szakaszán. A legújabb kutatások szerint fontos, hogy a kalcium bevitelhez D- és K2-vitamin bevitel is járuljon.

Amennyiben vegetáriánus vagy és gyermeket tervezel, vagy már terhes vagy és bizonytalan, a megfelelő étrend kialakításával kapcsolatban, úgy fordulhatsz profi dietetikushoz is, aki segít eldönteni a megfelelő élelmiszerek mennyiségének és fajtájának helyes kiválasztását.


Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss