Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tápiókapuding mangófalatokkal – Balázstól

Egy nagy kérdőjel az, amit ennek a szónak a hallatán az emberek többsége gondol. Tápióka??? Azt eszik vagy isszák? Hát igen, nem éppen szokványos alapanyag a konyháinkon, és a receptkönyvekben sem közvetlenül a gulyásleves és a hortobágyi palacsinta után írnak róla.

Pedig ha minden igaz, a tápióka egy mega élelmiszer, legalábbis így tartják számon egyes szakértők. A tápiókát a maniókagumóból készítik, amiből egyébként kitűnő püré készíthető, szőlőmagolajjal, friss borssal, esetleg római köménnyel, de naturális íze miatt sok íz passzol hozzá, és kitűnő köret halakhoz, húsokhoz. De még maradjunk a tápértéknél… olvastam egy számomra nagyon reménykeltő cikket, ha minden igaz, olyan anyagokkal sikerült dúsítani (fehérjékkel, vitaminokkal), melyeknek köszönhetően egy adag elfogyasztása fedezi a napi tápanyagszükségletet. Ilyen-olyan módosításokkal (ami persze nem éppen természetes módnak számít, de hát a cél szentesíti az eszközt) ellenállóbbá tették a bogarakkal, kártevőkkel szemben, és így olyan országokban kezdik a termelését és feldolgozását, ahol (most nagy szavak jönnek, de úgy legyen) megszüntetheti az adott városban, országban, kontinensen az éhínséget. Érdemes lesz figyelemmel kísérni. Aki többet, részletesebbet kíván megtudni erről, talál a Mindmegettén is egy érdekes cikket.

Na de a pudingról egy pár szót. Tápiókagyöngyből érdemes nagyobb szeműt vásárolni, akkor remélhetőleg szép üvegesre fog ázni. Mivel íze elég naturális, ezért nagyon jól illik hozzá sokféle gyümölcs, így szezontól függetlenül lehet készíteni. Lehet kandírozott gyümölcs vagy szárított, lehet a gyümölcsök közé pirított mandulát, mogyorót, diót, mákot keverni, vagy netán a kész pudingot ezek őrleményébe hempergetni. Vannak klasszikus párosok, mint a körte-marcipán, az alma-dió vagy az egyszerűbb mangó, áfonya, szilva, meggy. Én a mangósat próbáltam eddig, de nagyon szívesen próbálnék újakat is, például füge-ánizs, szójaszósz-eper, csoki-olíva, fehércsoki-rum, na meg ilyenek. A lényeg, hogy próbálkozni kell, és nem szabad az újtól félni.

És most következzen most maga a recept:

Tápiókapuding mangófalatokkal

Hozzávalók 4 személyre ill. 8 adaghoz:
12,5 dkg tápiókagyöngy
8 dl tej
1 db mangó
1 rúd vanília
10 dkg cukor

Elkészítés:

1. A pudinghoz beáztatjuk a gyöngyöket hideg vízbe.
2. Fél óra alatt megduzzadnak, a kevés vizet, ami marad, leöntjük
3. A tejben a cukrot feloldjuk, a vaníliát hozzákeverjük, a tápiókagyöngyöt megfőzzük benne (keverni kell, mert odakaphat). Akkor kész, ha olyan, mint egy üveggyöngy, átlátszó, és nem fehér a közepe. Sok tejet felvesz.
4. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk az apró kockákra vágott mangót, elkeverjük, és bögrébe vagy formába töltjük, majd kihűtjük.


Gyerekként, még a szakmai tanulmányaim előtt 2 évvel azt gondoltam, én sem fogok megijedni az újtól, és süteménykarrieremet a „legegyszerűbbel” fogom kezdeni, ez volt a képviselőfánk (későbbi cukrásztanulói vizsgáim rettegett eleme). Szóval ezt a desszertet sikerült 12 évesen tökéletesen olyan pocsékká készíteni, hogy a tésztáját a kutya csak messziről szagolta meg, és elszaladt. Viszont a „krém” olyan folyós lett, hogy nem hogy betölteni kizárt volt, hanem még bevonni sem lehetett vele egy palacsintát sem. Ettől függetlenül nem kell félni az újdonságoktól: vagy sikerül, vagy nem, de ha elsőre nem is, másodiknál már biztos a siker.

Aki szívesen próbál ki új ételt a konyhában, törekszik, igyekszik szeretteit elkápráztatni, azoknak fognak sikerülni az ételei, és szeretni fogják a főztjét. Hiszen, ahogy a L’ECSÓ című filmben a nagy chef mondta a kis patkánynak: főzni mindenki tud.


 

Ezek is érdekelhetnek