Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tanyasi krumplileves

75 perc
bonyolult
olcsó

Elkészítés

A szalonnával és a kolbásszal kezdünk, nem hagyományosan, mint a többi levesnél, mikor a hagymát pirítjuk le először. A szalonna apró kockákra, kolbász egyszer hosszirányba majd vékonyan felszeletelve megy a lábasba.

Körülbelül fél evőkanálnyi olajat alá öntve lepirítjuk a húsokat, kb. 10 percen keresztül. Mikorra jó adag zsírt engedett a szalonna és a kolbász, rászórjuk az apró kockára vágott hagymát és enyhén megsózzuk.

Tovább pirítunk mindent, körülbelül még 15-20 percig.
Ezután hozzáadjuk a vékony karikákra vagy félkarikákra vágott répa fehérrépa mixet, jól összeforgatjuk a lábas tartalmát, és pároljuk-pirítjuk a zöldségeket kb. még 20 percen keresztül. Ha a fehérrépa-répa mix enyhén megfonnyadt, mehet bele az közepes kockákra vágott burgonya. Adjunk az egészhez még egy teáskanál sót, majd pároljuk a krumplit is kb. 5-10 percig.

Ezután felöntjük a fél liter húsleves alaplével és hozzá öntünk kb 2 liter vizet. Az arányok nálam úgy néznek ki hogy a száraz alapanyagok félig vannak a lábasban felöntés előtt.

Fűszerezés, piros paprika, só, bors, kömény, majoranna, és a babérlevelek (ezeket már a párolásnál hozzá lehet adni a zöldséghez intenzivebb ízt ad a levesnek).

Ha szükség van rá, még adjunk hozzá leveskockát vagy ételízesítőt.
Főzzük a levesünket addig, amíg a répa, fehérrépa és a krumpli megpuhult, ekkor behabarjuk az egészet: a tejfölt összekeverjük egy-két kanál forró levessel - hogy nem csomósodjon - és egy-két teáskanál liszttel, és a leveshez adjuk. Behabarás után keverjünk a levesbe apróra vágott petrezselymet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss