Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Takarítószerek a kamrából és a hűtőből

default user icon
SB
Tisztaság, csillogás, illatok – halljuk és látjuk a hirdetésekben. De vannak ám olcsó és jó megoldások a háztartásban természetes tisztítószerekkel, és még a környezetet is óvjuk. Tudtad, hogy a tejjel festékfoltot is ki lehet venni? Hogy az ecet oldja a vízkövet, a hagymával pedig szuper jól lehet tisztítani a bőrcipőket?

A szintetikus tisztítószerekről általában elmondható: szennyezik a környezetet, bőrirritációt okoznak - és ráadásul drágák is. Épp elég ok, hogy körülnézzünk a kamrában.

Takarítás

Vízkő eltávolítás: citromlé és szódabikarbóna keverékét vigyük a tisztítandó felületre, majd mossuk le és töröljük szárazra.

Mosogatás: ha a mosásnál elhasznált mosódió héjakat összegyűjtjük és egy-egy nagyobb adagot néhány percig forralunk, kiváló mosogatószert kapunk, sőt még felmosáshoz is használhatjuk. Sokan ezzel zuhanyoznak és mosnak hajat is.

Mikro pucolás: víz és ecet keverékét egy bögrében kell a mikróba tenni, és 3-4 percig forralni. Az ecetes párát nedves ronggyal letörölve gyönyörű tiszta lesz a gépezet.

Makacs foltok a háztartásban: facsarjuk ki egy citrom levét, adjunk hozzá egy kiskanál szódabikarbónát, majd hagyjuk állni a folton, keféljük át, öblítsük és töröljük szárazra. A fürdőszobában is nagyszerűen használhatjuk ezt az oldatot.

Ablakpucolás: Az ablakot ecetes langyos vízzel mossuk le, majd egy gumilehúzóval távolítsuk el a vizet és töröljük szárazra.

Szemetes tisztítás: a szemetesbe öntsünk meleg vizet, két evőkanál szárított mentát és néhány evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk állni, majd öblítsük ki és szárítsuk meg.

Egyéb praktikák

Ha odaégett az edény, vizet és ecetet beletéve forraljuk fel, majd hagyjuk állni. Hamarosan könnyen letisztítható.

A konnektorba dugható illatosítók helyett forralj a tűzhelyen narancshéjjal, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel illatosított vizet, vagy tedd tálkában a radiátorra. Az illóolajok is jó szolgálatot tesznek, és párásítod is a száraz levegőt.
 
Üveg vagy fém hamutartót remekül tisztíthatunk sóval.

Ha teraszrácsot, korlátot tisztítunk, használjunk langyos ecetes vizet, majd száradás után töröljük át a rácsot lenolajjal. Gyönyörű lesz a végeredmény.

Ha cipőnket télen kimarja a só, tejbe áztatott ronggyal töröljük át, majd nedves ruhával menjünk végig rajta. Száradás után fényesítsük. Ha bőrcipő, kenjük át hagymával, és fényesítsük ki, lakkcipőnket ápoljuk lenolajjal.

Ha nyáron már fekete a grillezőnk rácsa a ráégett ételmaradéktól, melegítsük fel, és dörzsöljük be egy villára szúrt hagymával, majd vízzel és kefével távolítsuk el a szennyeződéseket.

Büdös cipőbe öntsünk este egy csomag sütőport este, majd reggel porszívózzuk ki.

Ha sok a pók, a pókhálókat citromos vízbe mártott és kicsavart ruhával érdemes leszedni.

A hangyák utálják a szódabikarbónát, szórjunk kedvenc helyeikre belőle, hogy elköltözésre motiváljuk őket.

A mosódió >>>

Hajápolás a konyhából >>>

Testápolás a konyhából >>>

Arcápolás a konyhából >>>

Ezek is érdekelhetnek