Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szűzpecsenye leveles tésztán birsmártással

60 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg leveles tészta
  • 1 sertés szűzpecsenye
  • 10-15 dkg sajt
  • őrölt fehérbors
  • dijoni mustár
  • olívaolaj
  • A birsmártáshoz:
  • birsalma
  • fehérbor
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • szegfűszeg
  • vaníliás pudingpor
  • főzőtejszín

Elkészítés

Elkészítés: A szűzpecsenyét ujjnyi vastagra felszeleteljük, majd tenyérrel kicsit lenyomkodjuk. Sózzu, megszórjuk őrölt fehérborssal, majd ízlés szerint megkenjük a mustárral. Kb. 20 percet állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják.

Ezután egy serpenyőbe pici olívaolajat öntünk, belehelyezzük a hússzeleteket, és mindkét oldalukat 2-3 perc alatt elősütjük.

Az előnyújtott leveles tésztából pogácsaszaggatóval nagyobb korongokat szaggatunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire egymástól kicsit távolabb helyezzük őket. Ezután minden tészta közepére kis halom reszelt sajtot teszünk, majd ráhelyezünk 1-1 elősütött húsérmét.
Végül a hús tetejére szintén reszelt sajtot szórunk.

Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem).

A mártáshoz a birsalmát megpucoljuk, magházat eltávolítjuk, és kisebb darabokra felvágjuk. Edénybe tesszük, felöntjük annyi fehérborral, hogy jól ellepje. Ízlés szerint cukorral és vaníliás cukorral ízesítjük, majd szegfűszeggel, és fahéjjal fűszerezzük, puhára főzzük. Amikor már teljesen megpuhult a birs, botmixerrel pépesítjük. A tejszínt simára keverjük a vaníliás pudingporral, majd állandó keverés mellett a birsalmapéphez keverjük, pár percig kevergetve besűrítjük, majd a tűzről levéve langyosra hűtjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan, kézi habverővel a mártáshoz keverjük.

Tálaláskor a leveles tésztás-szűzpecsenyés korongokat tányérra helyezzük, majd mellékanalazzuk a habos birsalmamártást.
Természetesen a birsalmamártást ízlés szerint tejszínhab nélkül is kínálhatjuk a sülthöz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss