Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szüreti marhapörkölt krumplis tarhonyával

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 6 személyre:
  • 1 kg marhalábszár vagy nyaka felkockázva
  • 15 dkg hagyományosan füstölt kolozsvári szalonna felaprítva
  • diónyi sertészsír
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma - zúzva
  • 2 zöldpaprika - szeletelve
  • 2 paradicsom - szeletelve
  • kb. 10 dkg zellergumó – finomra aprítva
  • 2 dl édes must
  • 2 dl száraz testes vörösbor
  • kb. 1 evőkanál pirospaprika
  • ízlés szerint őrölt kömény
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint őrölt majoránna
  • 1 babérlevél
  • A körethez:
  • 50 dkg tarhonya
  • 50 dkg krumpli kisebb darabokra vágva
  • 2-3 evőkanál olaj vagy kevés zsír
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: A húst folyó vízzel leöblítem, papírtörlővel a vizet leitatom, kockákra vágom (utána már nem mosom).

    Vastag aljú edényben a zsiradékon a szalonnát kisütöm, rádobom a vöröshagymát, megpirítom, majd benne a fokhagymát is. Meghintem pirospaprikával, a húst azonnal hozzáadom, és magas hőfokon folytonos keveréssel jól körbepirítom (vigyázva, hogy a paprika nehogy megégjen).

    A zöldpaprikát és zellert is átpirítom rajta egy kicsit, majd sózom, borsozom, és a többi fűszerrel ízesítem, 1 babért dobok rá, és meglocsolom a musttal. Forrástól lassan, takarékon párolom saját levében. (Ha kellőképp takarékra állítjuk, saját levében megpuhul, nem kell vízpótlás.) A marha korától függően párolom a húst puhulásig, közben - ha szükséges - utána fűszerezem.

    Amikor a hús már jó puha (de még nem az igazi), hozzáadom a paradicsomot is, amikor összeesik, megöntözöm a borral, és addig főzöm néha megkevergetve, ameddig a hús megfelelően puhára fő, és csak a sűrű szaftja marad alatta.

    Közben a tarhonyát kevés olajon megpirítom, beledinsztelem a vöröshagymát, felengedem 9 dl forró vízzel, sózom, borsozom, a krumplikockákat is belekeverve kb. 20 perc alatt fedő alatt takarékon puhára párolom.

    A pörköltet a krumplis tarhonyával tálalom, hozzá ízlés szerint savanyúságot vagy gyümölcskompótot kínálok.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin