Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szüret, sör és sztrapacska fesztivál - a 25 legjobb gasztroprogram szeptemberben

A szeptember tartalmas fesztiválokkal várja az érdeklődőket, a nyári kínálat és az őszi kincsek találkozója ez a hónap, amikor még javában rotyog a lecsó, de közben már libamájjal, szilvával, szüreti fesztiválokkal készülünk a csípősebb időre.

2015. szeptember 5-6. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, Budafok

Idén is megrendezésre kerül a fesztivál, ahol bor- és pezsgőkóstolók, borváros kiállítás, táncszínház, koncertek várják a vendégeket. A fesztiválra látogatók a három színpadon különböző zenei stílusokkal találkozhatnak. A koncertek kora délutántól folyamatosan, késő estig zajlanak, szombaton éjszakáig tartó bulival. Családi programokban sem lesz hiány: egész napos játszóház, délelőtt koncertek várják a legkisebbeket. Újdonságként a kerületben élő képző- és iparművészek is bemutatkoznak, a Magdolna utcában elhelyezett installációkon ismerkedhetnek meg az érdeklődők Budafok-Tétény művészeivel és alkotásaikkal.


2015. szeptember 03-06. Miskolci Sörfesztivál, Miskolc

A Miskolci Sörfesztivál egy kihagyhatatlan nyárbúcsúztató kulturális és gasztronómiai rendezvény. Szeptember első hetében újra benépesül a miskolci Népkert, immár harmadszor kerül megrendezésre a Miskolci Sörfesztivál. A Borsodi Sörgyár teljes termékpalettája mellett kézműves sörök és külföldi sörkülönlegességek széles választéka, az ország minden szegletéből érkező árusok standjain számtalan ínycsiklandozó falat várja a fesztiválozókat.

2015. szeptember 4-6. Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztivál a Palotanegyedben, Budapest

A kézműves sörkultúra és az igényes magyar koncertek találkozásával, népszerű városi sörpubokkal, kulturális programokkal, hazai és nemzetközi sörkülönlegességgel várja az érdeklődőket a Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztivál. Az ingyenes belvárosi rendezvény a Palotanegyed nyüzsgő egyetemvárosi hangulatában a Szabó Ervin téren a Reviczky utcában és a Mikszáth téren kerül megrendezésre, ahol a kézműves vásári hangulat és a különleges sörök mellett utcazenészek és egész napos szórakoztató programok, snapszer és sakk parti, Palota Sörkupa és a Fesztivál söre szavazás várja az érdeklődőket.

2015. szeptember 04-06. Libamájfesztivál, Budapest

Az Erzsébet téren tárja ki kapuit a Libamájfesztivál, amely idén a hagyományos kulináris élményeken túl, egyedülállóan nosztalgikus hangulattal ajándékozza meg gasztronómia iránt elkötelezetteket. A fesztivál egyik fő célja, hogy egy évben egyszer mindenkinek legyen lehetősége megfizethető áron részesülni ebből a gasztronómiai élményből.

2015. szeptember 04-06. Nemzetközi Lóverseny és Food Truck Show, Budapest

Három nap a hazai guruló gasztronómia és a régió legnagyobb lóverseny sztárjaival! Pénteken "Lóverseny az éjszakában" záró buli, a futamok után a Magyarország- Románia labdarúgó mérkőzés a kivetítőn és disco kifulladásig a piknik parkban. Szombaton nemzetközi ügető nap, Marschall József Emlékversennyel és Hungária Díjjal, a szünetekben bokszmeccsekkel. Vasárnap galopp nap, Kincsem Díjjal, Imperiál Díjjal és Overdose Díjjal.

UPDATE!!! 2015. szeptember 04-06. helyett 11-13. Főzdefeszt és Street Food Market, Budapest

A 10. Főzdefeszt ismét a fesztivál történetének eddigi legjobb helyszínén, a városligeti Olof Palme sétányon kerül megrendezésre. 5 évvel ezelőtt azért fogtak bele a Főzdefeszt szervezésébe, hogy megtörjék a nagyüzemi sör hegemóniáját, és elérhetővé tegyük a jó magyar kézműves sört. A feszten a már megszokott, klasszikus felhozatalon túl ismét számos premierrel és újdonsággal készülnek, ráadásul most először külföldről is hívtak kézművessörfőzőket. Az ételkínálatot is felfrissítették, a bevált slágerek mellett új streetfood standokat állítanak hadrendbe, valamint felbiztatták a sörfőzőket, hogy ők is készüljenek különféle ételekkel.

2015. szeptember 04-06. Ízek Korok Hangulatok Fesztivál, Esztergom

ÍZEK: Gasztronómiai kalandozás, kulináris élvezetek, főzőverseny, vásári finomságok, vadak, halak, s mi jó falat. KOROK: Történelmi kitekintés, hagyományőrzés, középkor, török vész, minden évben új meglepetés. HANGULATOK:  Tánc, zene, koncertek, bemutatók, gyermekprogramok, határokon átnyúló barátságok. Ez az Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál I. Mátyás király és a reneszánsz virágkorának idejére repíti vissza a vendégeket. A kornak megfelelő hagyományőrző csapatok bemutatói és a hétköznapi életet megjelenítő táborkép várja az érdeklődőket, e mellett a vadászhagyományok megismerésére is lehetőség nyílik. A színpadon egész nap népzenei, tánc és könnyűzenei koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő képviselőivel. A több száz méter hosszú kézműves vásártér szem és száj ingerét egyaránt kielégíti, valamint az egész hétvége alatt tartó foglalkozások, bemutatók és gyermekprogramok garantálják a különböző korosztályok szórakozását.

2015. szeptember 04-06. Fonyódi Harcsafesztivál, Fonyód

A gasztronómiai fesztivál három napon át zajló színes forgatagában minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást. A fesztiválon kedvező áron vásárolhatók meg a következő harcsás ételek: harcsapaprikás, harcsa petyek,harcsa halászlé, harcsa szelet roston vagy épp a harcsa chips.

2015. szeptember 05. Solymári Chili Fesztivál, Solymár

Izzasztó szombat vár a Solymári Chili Fesztivál látogatóira. Már negyedszerre gyűlnek össze az ország minden szegletéből a chilitermelők és -pusztítók egy egész estés könnyezésre.


2015. szeptember 04-06. Harkányi Szüreti Fesztivál, Harkány

A fesztivált meglátogatók szőlő- és fügeszüreten vehetnek részt, harkányi, dél-baranyai, drávai és ormánsági ételeket kóstolhatnak, megismerkedhetnek a Bor utca és a kézműves kirakodóvásár kínálatával, részesei lehetnek a hagyományos szüreti felvonulásnak, meghallgathatják a nemzetközi néptánc-gála fellépőit, könnyűzenei koncertek, családi és gyermekprogramok között válogathatnak, részt vehetnek a közel 1 km hosszú utcabálon is.

2015. szeptember 04-05. Kiskunfélegyházi Libafesztivál, Kiskunfélegyháza

A kiskun régió egyik legjellegzetesebb, legsajátosabb gasztronómiai fesztiválja a Kiskunfélegyházi Libafesztivál. A környéken több évszázados múltra tekint vissza a lúdtartás, s ehhez igazodott a környék gasztronómiája is. A fesztiválon megkóstolhatják a híres félegyházi libamájat, lakomázhatnak a kitelepült vendéglők libából készült ételeiből, és persze elmaradhatatlan a libazsíros kenyér, a libatepertő. Fellépők: Halász Judit, Bognár Szilvi, Ferenczy György és a Rackajam, Budapest Bár

2015. szeptember 04-06. Szilvanapok, Szarvas

A szarvasi Szilvanap a hagyományok jegyében vonultatja fel a nagyanyáink receptje alapján készült szilvás ételeket, italokat. Ilyen a szilvás gombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, vagy a házi főzésű szilvapálinka is. A rendezvény rendkívül sok érdekességet tartogat. A gasztronómiai programok mellett, több helyszínen neves fellépők szórakoztatják a vásári forgatagban megfáradt vendégeket.

2015. szeptember 04-06. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged

Ez a fesztivál az őszi időszak egyik rangos gasztronómiai és kulturális rendezvénye. A Szegedi híd alatt, illetve - a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már - az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.

2015. szeptember 05-06. Őszi Etyeki Piknik, Etyek

Évente négy alkalommal, családiasabb hangulatban találkozhatnak az Újhegyen és a Szépvölgyben hazánk, és ezen belül Etyek gasztronómiai kincseivel. Az adott évszak jellegzetességeit kiemelve megtekinthetik a látogatóink a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekeit. Egész hétvégén borkóstolók, gasztronómiai különlegességek, kézműves kiállítás és vásár, főzőverseny, Bike & Wine Cottage Bringatúra, gyermekprogramok, "Pohárral a kézben" - Pincetúra, koncertek és számos izgalmas esemény várja a látogatókat.

2015. szeptember 09-13.Budavári Borfesztivál, Budapest

A Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban idén segítséget nyújt a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény. A Borfesztivál célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek. Színes, látványos, táncos-zenés forgatag a szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére, a Budai Vár utcáin szeptember 13-án, vasárnap rendezett Szüreti felvonulás - Népzenei és Néptánc Gála ünnepén. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel.

2015. szeptember 10-13. Kecskeméti Sörfesztivál, Kecskemét

Kecskemét lakói, és a környező településekről ide látogató vendégek körében minden évben nagy sikert arató Sörfesztivál idén is megrendezésre kerül. A már tradicionálisnak mondható, különböző magyar és európai sörkülönlegességet felvonultató rendezvénynek idén a Vasútkert ad otthont, ahol  kézműves sörök, sörhöz kapcsolódó gasztronómiai különlegességek kapnak helyet, és igazi sramli hangulat teremti meg a kilátogató közönségnek jókedvét.

2015. szeptember 10-13. Szüreti Napok, Tihany

Mindig hatalmas érdeklődés kíséri a szeptemberben megrendezésre kerülő tihanyi szüreti fesztivált. A huszárokkal ékesített csikósokkal tarkított menet végigvonul Tihany utcáin, kíséri őket a tihanyi asszonykórus rezesbandával kiegészülve. A lovashintókon a polgármester ül a feleségével, a kisbíró közben torka szakadtával hirdeti a falusi eseményeket.


2015. szeptember 11-12. Bábolnai Kukorica fesztivál, Bábolna

Színes, változatos programok között – játszóház, kézműves vásár, sztárvendégek felvonultatása - minden korosztály megtalálja a kedvére valót. A rendezvényt színesíti a népművészeti vásár, ahol munkabemutatókkal régi hagyományokat elevenítenek fel, helyi kézműves csoportok kiállítása, festmény kiállítás. Megrendezésre kerül a Kukorica bál, illetve a rendezvény záró eseményeként a Kukorica Party. A programok mára hagyományként minden fesztivál elengedhetetlen részét képezik.

2015. szeptember 11-12. Noszvaji pincenapok és kemencében készített ételek napja, Noszvaj

A szőlőtermesztéshez, borászathoz kapcsolódó programok mellett gasztronómiai területre is elkalandoznak a szervezők: a kemencében készíthető ételek területén mérhetik össze tudásukat a környékbeli településekről és a településünkről benevezett csapatok. A sütés-főzés mellett feladatuk a szüret hangulatához illő tálalás, terítés is. Fontos szerep hárul Noszvaj lakóira is, hisz eredeti környezetben, falusi portákon, a régi kemencék felhasználásával rendezzük a versengést.
Szombaton kemencében készített ételek készítése és kóstolója falusi portákon, a de la Motte kastély előkertjében és a Dobó utcában szőlő- és mustkóstoltatás, borlopózó verseny, hagyományőrző csoportok bemutatkozása, kézművesek vására, szórakoztató műsorok, szánkótalpon főzött szüreti húsos káposzta. Gazdaházban rétes, kalács és lepény sütés, borkóstolási lehetőség több helyi pincében.

2015. szeptember 12. Haluskafesztivál, Vanyarc

A vanyarci Haluskafesztivál - benne a sztrapacskafőző versennyel a "tót atyafiak, a jó palócok" népszerű eledelét a juhtúrós haluskát - a nyers reszelt krumpli és liszt keverékéből álló sztrapacskát hivatott népszerűsíteni, mely változatos ízesítéssel készül. A krumpli alapú haluska azaz sztrapacska a "tót atyafiak" jellegzetes étele. Úgy tartja a fáma, hogy híres földink Mikszáth Kálmán is szerette, leginkább azt, amit Mauks Ilonkáéknál Csadó néni, akkor még Rozika főzött neki. Hogy ezen a napon kié lesz a legízletesebb, azt majd a zsűri dönti el. A vendégek és a zsűri közel 50 féle haluskát kóstolhat ezen a napon, de természetesen folklór műsor, haluskás rigmusok, haluskaszaggató táncház, kézműves kirakodóvásár, körhinta, sétakocsizás, játszóház, gyermekműsor is szerepel a programban. Látnivalók közül a Tájház és a Viselettörténeti Babamúzeum várja a Kedves Látogatókat.

2015. szeptember 12-13. Fehérvári lecsófőző vigasság, Székesfehérvár

Székesfehérvár gasztronómiai és közösségi programokkal bővelkedő fesztiválja 2004-ben indult útjára: idén már több mint hatszáz bogrács alá raknak tüzet a baráti társaságok és munkahelyi kollektívák. Érdemes időben jelentkezni, hiszen a főzőverseny rendelkezésére álló terület véges. A közös főzés valódi közösségi élmény piknik hangulattal, a végén pedig koronázással, hiszen idén is megválasztják a Lecsókirályt vagy Lecsókirálynőt, és gazdára talál a Sipi Emlékkupa is. Szombaton a Zichy ligetben színes programokkal, kreatív foglalkozásokkal és színpadi gyermekműsorokkal várják a családokat, a bográcsok között pedig különböző zenei formációk szórakoztatják majd a főzőket és vendégeiket. Vasárnap egy különleges, magyar nemzeti értékek és hungarikumok köré szerveződő napra invitálják az érdeklődőket Székesfehérvár és Fejér megye értékeit bemutató színpadi produkciókkal, imázsfilmekkel, kiállításokkal és vásárral.

2015. szeptember 18-20. Édes Napok, Budapest

Az idei év legédesebb hétvégéje megint a Budai Várban lesz. A megszokott területen és nagyságban kerül megrendezésre az Édes Napok. A szervezők idén külön figyelmet fordítanak a diétázni vágyókra, vagy arra kényszerülőkre, valamint kimondottan a cukorbetegekre. Az Édes Napok nem csak egy közönséges „csokifesztivál”, hanem az édesipari szakma legnagyobb hazai seregszemléje. A napközbeni szakmai programok, workshopok, kurzusok mellett szórakoztató családi programok, neves zenekarok és fellépők biztosítják az egész napos szórakozást. A finom édességek mellett a fesztivál gasztronómiai kínálatát a jó nevű éttermek ételei, a nemes borok és remek italok teszik teljessé.

2015. szeptember 26. Szüreti vigadalom, Szigliget

Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény a Szüreti Vigadalom. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Évről évre egyre színesebb, látványosabb ez a felvonulás, ahol a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonulnak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások.

2015. szeptember 26-27 Csokoládé Fesztivál, Balatonszárszó

A Csokoládé Fesztiválra a szervezők minden csoki imádód szeretettel várnak. A rendezvényen a boldogsághormonok felszabadulása garantált. A résztvevők saját kezűleg készíthetnek csokoládét és kóstolhatnak megannyi csoki különlegességet. Ha az édességek mellett valaki mégis megéhezne, akkor fogyaszthat zsíros kenyeret és hozzá egy bögre forralt bort.

Ezek is érdekelhetnek

Friss