Ahogy öregszem, egyre jobban szeretem a leveseket. És egyre jobban merek kísérletezni a zöldséglevesek birodalmában.
Évekig azt hittem, nem is tudok levest főzni. Mindig el is mondtam, "ó hát én mindent megfőzök, de levest nem tudok". "Jajj, hát pedig az semmiség" - jött a válasz, de ha még sosem csináltad, akkor igenis nagy dolog. Aztán rákattantam, és azóta lelkes leves főző vagyok.
A legviccesebb az, hogy míg gyerekkoromban csak tésztával voltam hajlandó megenni, addig mára annyi mindent pakolok bele, hogy mire a végére érek, már nincs is hely benne a tésztának. Szóval az elmarad :) Ebben sincs tészta, de szerintem nem is hiányzik. Meg valahogy a krumpli mellé már lehet sok lenne. :)
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
800 g burgonya
1 ek olaj
500 ml tej
150 g zöldbab (fagyasztott)
só
1-2 ág petrezselyem
100 g sonka
fehér bors
Elkészítése:
1. A meghámozott hagymát vágjuk finomra, a megtisztított répát, és burgonyát kockázzuk fel. Forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk rajta az előkészített zöldségeket néhány percig. Öntsük fel 1 l vízzel, valamint a tejjel, és forraljuk fel. Ezután kis lángon főzzük a levest 20 percig.
2. A kissé felengedett zöldbabot főzzük roppanósra forrásban lévő, sós vízben. A petrezselymet mossuk és szárogassuk meg, majd csipkedjük le a leveleit, és csíkozzuk fel azokat.
3. Húzzuk le a levest a tűzről, és forgassuk bele a leszűrt zöldbabot, a felcsíkozott sonkával együtt. Végül sózzuk, borsozzuk meg. Forrón, a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 300 kcal
A recept a Fanny konyha 2016/4. számában jelent meg!
További leves receptjeim:
Sültfokhagyma-krémleves
Gyömbéres tojásleves
Pikáns bableves
Zöldségleves tortellinivel