Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szuperegyszerű ír szódás kenyér, amihez még élesztő sem kell

default user icon
MME
Az írek hagyományos szódás kenyere kelesztés nélkül készül, egy óra alatt megvagy vele, így ha korán nekilátsz, a család már ezt eheti reggelire! Déri Szilvia gasztroblogger, alias Házisáfrány receptje következik!

Amikor a karantén híre elért minket, az emberek egy része elkezdett pánikszerűen lisztet vásárolni, hogy pár nappal később három dologgal szembesüljön:

  1. A boltok nem zártak be, liszt továbbra is van.
  2. Ott áll rengeteg kiló liszttel úgy, hogy fogalma nincs, mit csináljon vele.
  3. Az élesztő viszont tényleg elfogyott.

A következő recepttel Déri Szilvi azoknak szeretne segíteni, akik nem akarnak naponta boltba rohangálni, vagy éppen nincs élesztőjük, de szeretnék a friss kenyér ízét élvezni.

Hozzávalók:

(1 darabhoz)

  • 35 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
  • 1/2 tk só (8 g)
  • 1/2 tk szódabikarbóna (2,5 g)
  • 3 dl író (vagy joghurt és tej vagy kefir és tej vagy tejföl és tej 2/3-1/3 arányban keverve)

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával. Csinálunk egy krátert a liszt közepébe, beleöntjük az írót, és gyorsan összegyúrjuk. (Nem túl kemény, de nem is túl ragacsos tészta a cél, így ha száraznak tűnne, adjunk hozzá még egy nagyon kevés tejet.)
  2. A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk. A masszából golyót formázunk, majd kb. 3-4 cm vastag koronggá lapítjuk. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba tesszük, és aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt. Akkor jó, ha az alja megkopogtatva kongó hangot ad. Tálalás előtt rácson hagyjuk kb. 15 percig hűlni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss