A sütőtök édes ízének, magas rost és folyadéktartalmának köszönhetően a sütőtökkel készített sütemények, édességek sokkal kevesebb zsiradékot és cukrot igényelnek, ennek köszönhetően egészséges alternatívái lehetnek sok klasszikus süteménynek.
Így készítsd elő a sütőtököt!
A sütőtök húsát főzhetjük vagy süthetjük, a lényeg, hogy a desszert, sütemény, péksütemény készítéséhez omlós, már kihűlt zöldséghúsra van szükségünk. Az a legjobb, ha a megfőtt sütőtököt szabad levegőn hagyjuk kihűlni, mert akkor a főzés körben felvett, felesleges nedvesség gőz formájában távozik belőle. A kihűtött, összeturmixolt vagy krumplinyomóval alaposan megtört sütőtökből sokféle finomság készíthető.
Sütőtök a kelt tésztában
A sütőtökpüré nagyon jó alapanyaga lehet bármilyen kelt tésztának, a kedvenc buktánkat, kalácsunkat, briósunkat, kakaós csigát is nyugodtan elkészíthetjük sütőtökkel gazdagított kelt tésztából. Itt is megfigyelhető, hogy kevesebb folyadék és zsír szükséges a tésztához és cukor nélkül vagy minimális édesítés mellett is kellemes, édeskés lesz a végeredmény.
Kevert, sütőtökös csodák
A kevert tésztáknál szintén jó szolgálatot tehet a sütőtök. A sütőtökös torta, kuglóf vagy muffin könnyen elkészíthető, a zöldségpüréhez csak tojást, sütőporral kevert lisztet, kevés cukrot kell adni, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, vaníliával vagy kardamommal fűszerezni és a kapszlikba vagy nagyobb kuglóf- vagy tortaformába kanalazni. A sütőtökös kuglófba bátran tehetünk teába, rumba vagy édes borba áztatott aszalt gyümölcsöket, darált vagy finomra tört csonthéjasokat, de még az sem baj, ha kevés reszelt sárgarépával turbózzuk fel.
Pohárkrém sütőtökből
A sütőtökpüré krémként is megállja a helyét. Önmagában, vagy mascarponéval kikeverve töltelékként, pohárkrémként is bevethető. Ízesítéshez itt is a fent felsorolt fűszereket érdemes használni , de nyugodtan kísérletezhetünk néhány zöld fűszerrel is. A rozmaring és a zsálya – ha nem túl sok és nem uralja az ízeket, csak kiegészíti – az édesre hangolt sütőtökkel is jól kombinálható.