Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Extrafinom sonkás rizottó, villámgyorsan!

Egy rizottó mindig több, mint egy sima rizses egytálétel. Borban főzve pedig különleges színe és íze lesz a rizsnek.

A rizs nem a kedvenc köretem. Lehet, hogy azért, mert néhány éve (jajj, van az már 10 is), végigcsináltam a 90 napos diétát, és a keményítő napos, rizses dolgok egy életre betettek. Tényleg, bármit szeretnék köretnek, csak rizst ne.

Marci gyerek meg imádja, üresen. Nem értem, hogy lehet megenni üresen. Néha megkegyelmez, hogy ne kelljen azt néznem, hogy a gyerekem, ebédnél, a finomabbnál finomabb falatokkal megrakott asztalnál ülve, hülye, üres rizst eszik - olyankor kér hozzá borsót. Ennyit arról, hogy anya főz.

Elengedtem ezt a problémakört, és elfogadtam, hogy főzhetek bármit, a gyerek néha üres tésztára és üres rizsre vágyik. Egyél azt, ha ezen múlik a boldogságod. No, de ez a rizs, elsőre furcsának tűnhet, mert kicsit rózsaszínes lesz a bortól, de nagyon finom a végeredmény, a zöldborsó pedig amúgy is kedvenc szerelme a rizsnek, szóval: nem fogtok csalódni!


Hozzávalók (4 személyre):

2 ek olaj
1 ek vaj
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
250 g  rizs
bors
250 ml száraz vörösbor
500 ml húslevesalaplé
200 g főtt sonka
75 g parmezán
600 g zöldborsó (fagyasztott)

bazsalikomlevelek

1. Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat a vajjal együtt, majd fonnyasszuk meg rajta a meghámozott, finomra vágott vörös- és fokhagymát.

2. Adjuk a hagymás keverékhez az átöblített rizst, és pirítsuk üvegesre. Borsozzuk meg, majd öntsük fel egy kevés borral, továbbá alaplével, és kis lángon főzzük puhára a rizst kb. 30 perc alatt. Közben keverjük meg néhányszor, és ha a rizs magába szívta a folyadékot, pótoljuk azt a többi borral és alaplével.

3. Forgassuk a rizsbe a felkockázott sonkát a finomra reszelt parmezán felével, valamint a felengedett borsóval együtt, és forrósítsuk át. Végül húzzuk le a tűzről, és ízlés szerint sózzuk meg a rizottót. A maradék parmezánnal megszórva és néhány bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc

A recept a Fanny konyha 2016/3. számában jelent meg!

 adri többi gyors és könnyű receptjét itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss