Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szülinapi epres túrótorta

MME MME
1
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • 5 evőkanál rétesliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A krémhez:
  • 25 dkg margarin
  • 50 dkg túró
  • mazsola
  • 5 dl tej
  • 2 csomagi zselatin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl kompótlé vagy piros szörp
  • 40 dkg eper

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához a tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, miközben beleszórjuk kanalanként a cukrot. Amikor már jó kemény a hab, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéj felét. Végül óvatosan belekeverjük habverővel kanalanként a lisztet.

Egy nagy tortaformát kikenünk, kilisztezünk, és beleöntjük a masszát. Először nagy lángon, majd takarékon sütjük tűpróbáig.

A krémhez a margarint jól kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a túrót és a citrom maradék héját. A tejet a zselatinnal felforraljuk, majd kihűtjük, és ráöntjük a túrós keverékre, összeforgatjuk.

A kihűlt piskótát a formában körbebéleljük sütőpapírral. Ráöntjük a még híg masszát, elsimítjuk, és hagyjuk, hogy lefolyjon körbe a piskóta körül, így az szép fehér és sima lesz kívülről.

Fél órára hűtőbe tesszük, majd gyümölccsel kirakjuk. 2 dl gyümölcslébe belekeverjük a másik csomag zselatint, hagyjuk megdermedni, majd tűzön felolvasztjuk gyöngyözésig, de forrnia nem szabad. Végül langyosra hűtjük, miközben állandóan kevergetjük, hogy meg ne dermedjen, és kanállal ráöntögetjük a tortára.

Ismét hűtőbe tesszük, és kb. fél óra elteltével már szeletelhető is.

Megjegyzés



Fotó: AS - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss