Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Félsz, hogy összeesik a szuflé? Így lesz tökéletes a felfújt!

default user icon
MME
A franciák szerint a szuflé úgy viselkedik, mint egy cica: hálás a törődésért, de szeszélyes lesz, ha nem szentelsz neki kellő figyelmet. Íme, a tökéletes recept!

Sokan azért nem vállalkoznak a légiesen könnyed desszert otthoni elkészítésére, mert attól tartanak, hogy nem dagad elég magasra vagy éppen összezuhan, mire az asztalra kerül. Némi rutinnal mindez kivédhető. Segítünk, hogy tökéletes legyen a szuflé!i az a szuflé?

Az eredetileg lélegzet, lehelet jelentésű francia souffle szó azt is kifejezi, hogy a tojáshabtól és a belevert levegőtől könnyű, a sütőben gőztől megdagadó azonos nevű desszertnek már egy fuvallat is elég, hogy összeessen.

Az édes változatok mellett a szuflé sajtos, halas és zöldséges (pl. sárgarépás) variációban is elkészíthető.

A siker záloga a jó tojáshab

Gondosan válaszd szét a tojásfehérjét, majd tökéletesen tisztára mosott üveg- vagy fémtálban verd fel. (A műanyagon alapos mosogatás után is maradhat zsíros szennyeződés, ami hátráltatja a hab felverődését.) A habverőről alaposan öblítsd le a mosogatószert! A tálat és a habverőt is áttörölheted citromlével megnedvesített kendővel. Tisztít, és sűrűbb lesz tőle a hab.

A kézi habverő használata fáradságos ugyan, de ezzel egyenletesebben eloszlathatod a habban a belejuttatott levegőt, mint robotgéppel. A habot addig kell verni, amíg már nem csusszan ki a felfordított tálból.

Nagy ellenség a huzat

A biztonság kedvéért a szuflékészítés idejére csukd be a konyha ablakát és ajtaját. A sütőt alsó-felső fűtéssel melegítsd elő, és ne használd a légkeverő funkciót. Sütés közben ne nyitogasd a sütőajtót, a végén pedig ne kapd ki rögtön a melegből a szuflédat: hagyd pihenni a kikapcsolt sütőben 15 percig.

Édes szuflé

Kristály- vagy porcukor kell hozzá, barna cukor vagy folyékony édesítőszer nem ajánlott. Lisztből a sima és a finom szemcséjű búzaliszt (BL-51 és BL-55) a legjobb.

8 adaghoz főzz sűrűre 3 dl tejet 2 ek liszttel állandó keverés közben, majd vedd le a tűzről, és dolgozz bele 2 db tojássárgáját. Végül forgass bele 4 db tojás fehérjéből és 4 ek cukorból vert kemény habot. Tetszésed szerint ízesítheted pl. vaníliával, kakaóporral, csokival.

Sós szuflé

8 adaghoz készíts besamelt 3 ek olvasztott vajból, 3 ek lisztből és 3,75 dl forró tejből. Óvatosan keverj hozzá 6 db tojássárgáját, majd forgass bele 8 db tojásfehérjéből vert kemény habot. Fűszerezd tetszés szerint, vagy legvégül adj hozzá reszelt sajtot (nehogy túl korán megolvadjon). A sajt olvadékonyságától függően előfordulhat, hogy a szuflé kifut a formából és lecsurog az oldalán. Hogy ez ne történhessen meg, készíts gallért a formákba alufóliából, mielőtt betöltöd a masszát.

Praktikus tanácsok

  • Az alap (vagyis a tojáshab nélküli keverék) optimálisan sűrűn folyós állagú. Amennyiben az ízesítőként hozzáadott szörp vagy alkohol túl híggá tette, sűrítsd be étkezési keményítővel! Ehhez 1 tk keményítőt keverj csomómentesre 1-2 tk vízzel.
  • Ha a receptben előírt mennyiségű tojáshab hozzáadása után úgy érzed, hogy a massza túl sűrű, forgass bele még habot utólag felvert 1-2 db tojásfehérjéből.
  • Az összeállított masszát legfeljebb fél órát hagyd állni, máskülönben sok – fáradságosan belejuttatott – levegő elillan belőle.
  • A menü zárófogásának szánt szuflé alapját 1-2 órával korábban összekeverheted és a hűtőben tárolhatod. A tojáshabot legkorábban az étkezés megkezdése előtt verd fel, majd a főétel feltálalása előtt forgasd az alapba. Ha a szuflé rögtön a sütőbe kerül, pont kész lesz, mire kell. Inkább az éhes szájak várjanak a szufléra, mint a szuflé az éhes szájakra!

Formák

  • Az ideális szufléforma kerek és sima falú, tálalásra is alkalmas. Mindegy, hogy az anyaga porcelán, kerámia, üveg vagy fém. A muffinforma felejtős, mert ebből bonyodalmas kiszedni a melegen azonnal fogyasztandó desszertet.
  • Nagyobb fémformát (pl. egy kapcsos tortaformát) a massza betöltése előtt célszerű forró vízben felmelegíteni kb. 10 perc alatt. Így kevésbé fenyeget a veszély, hogy a szuflé belül nyers marad. A sütőben a nagy formát ugyanúgy vízfürdőbe állíthatod, vagy meleg vízzel töltött tepsit tolhatsz alája.

Nincs sütőd?

Gőzöld a szuflét 150-200 fokos grillsütőben kb. 20 percig. A jobb hőeloszlás érdekében a formákat érdemes felmelegített grillserpenyőben vízfürdőbe állítani. Gőzpárolóban 200 fokon, 100 százalék páratartalom mellett a szuflé általában szintén kb. 20 perc alatt emelkedik meg.

Mi legyen a maradékkal?

Többet sütöttél, mint amennyi elfogyott? Egyszerűen takard le a maradékot folpakkal, és tedd be a hűtőbe. Az 1-2 napos szuflé persze már nem olyan levegős és tetszetős, mint a sütőből frissen kikerült, de még kissé összeesve is élvezhető.

(Nyitókép: MME)

Ajánljuk még:

ÍME A JAPÁN PALACSINTA, AMI OLYAN KÖNNYŰ, MINT HA FELHŐBE HARAPNÁL!>>> 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss