Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szaftos és laktató! Íme a tökéletes sztrapacska titka

default user icon
MME
A juhtúrós sztrapacska szalonnával sokak kedvence, elkészíteni azonban nem annyira egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Tippjeinkkel segítünk tökéletes fogást varázsolni az asztalra!

A sztrapacska egy szlovák eredetű tésztaétel. A tésztája leginkább a nokedlihez hasonlít, a különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el. Vélhetően a XVII. század végén, a XVIII. század elején jelenhetett meg a szlovák gasztronómiában. Ekkortájt vált kedveltté a krumplival dúsított tészta, a halusky, amit többféle ízesítéssel készítenek mind a mai napig.

Tészta

Azzal kapcsolatban, hogy milyen alapanyagokból készül maga a tészta, alapvetően két ellentétes táborra osztható a sztrapacskakészítők köre. Van, aki szerint a krumpli és a liszt mellett tojást is igényel a tészta, míg a másik csoport szerint a klasszikus változat tésztájában semmi keresnivalója a tojásnak.

Krumpli

Az is fontos, hogy milyen krumpliból készítjük a tésztát. A legtöbb receptben nyers, reszelt krumplival elkevert tésztával dolgoznak, de néhány receptben - amely az olasz gnocchival mutat rokonságot - a megfőzött, majd összetört krumplival dolgozzák össze a lisztet, s így születnek a - formailag a mi nokedlinkre emlékeztető - galuskák.

Galuska

A galuska készítésének módja szintén kardinális kérdés. A legtöbben az általunk is gyakorta használt, lábasra illeszthető, spatulával működő nokedliszaggató segítségével készítik a tésztát, míg sokan úgy vélik, hogy az az igazi, amikor a vizezett deszkára halmozott tésztát késsel kaparják/vágják bele a lobogó vízbe. A homogénebb tészta elérése érdekében célszerű minél apróbbra reszelni a krumplit. Ha nagyon vizes a krumpli, akkor érdemes egy kicsit kinyomkodni.

Túró és szalonna

Akármennyire macerás is a nyers krumplival való munka, mindenképpen megéri. Az enyhén sós vízben kifőzött galuskákat ugyanis már csak szűrni kell, majd összeforgatni a lágy juhtúróval és az előre lepirított szalonna zsírjával. Abban az esetben, ha túl intenzívnek ítéljük a túró ízét, melegítés közben adhatunk hozzá egy kis tejfölt vagy akár tejszínt, sőt 1-2 gerezd összenyomott fokhagyma is dukál bele. Ezután csak annyi a dolgunk, hogy tálaljuk, némi pörc és ízlés szerint egy kis pirospaprika kíséretében.

Főétel vagy köret

A sztrapacskát kínálhatjuk főételként, de köretnek is tökéletes, érdemes pörköltek, húsok mellé tálalni. Ha főételként adjuk, akkor pedig nyugodtan kínáljunk mellé savanyú uborkát vagy bármilyen más savanyúságot.

Ezek is érdekelhetnek

Friss