Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 nyomós érv, miért használjunk sztíviát!

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos sztívia, amit az ott élő indiánok már 200 éve használnak édesítésre, igazi szupersztár a növények között, hiszen több pozitív hatása is van az emberi szervezetre.
Miért egészséges?

Leginkább édesítésre alkalmas, mert a leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál. Ráadásul kalória- és szénhidráttartalma is gyakorlatilag nulla, emiatt különösen ajánlott fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek. Az intenzív édes ízt biztosító glikozidok mellett többek között vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, valamint A- és C-vitamin is található a leveleiben. A magyarul jázminpakócaként ismert növényből por, tabletta, oldat, kivonat vagy őrlemény készülhet, amelyek mind kiválóak édesítésre, a szárított sztívialevelet pedig elsősorban teakészítésre használják. További előnye, hogy a sztívia nem hőérzékeny, ezért sütéshez és főzéshez is jól használható.

EGÉSZSÉGES CUKORPÓTLÓK >>> 
Mire használhatjuk és hogyan adagoljuk?

Ha a cukrot részben vagy egészben szeretnénk helyettesíteni sztíviával, akkor – figyelembe véve a használt sztíviakészítmény csomagolásán található adagolási javaslatot – érdemes egy kicsit kísérletezni az édességével. Általánosságban nem lehet pontosan meghatározni, hogy az egyik vagy másik készítmény mennyire édes. A sztíviapor akár 200-300-szor is édesebb lehet a cukornál, ezért nagyon kis mennyiség szükséges belőle. Egy evőkanál cukor körülbelül negyed teáskanál sztíviapornak felel meg, egy teáskanálnyi cukrot pedig csupán egy csipetnyi sztíviapor helyettesíthet. Ha például kávénkat vagy teánkat szeretnénk sztíviával édesíteni, érdemes a porból oldatot készíteni: tegyünk egy teáskanál sztíviaport három evőkanál tisztított vízbe és öntsük olyan tartóba, amelyből cseppenként adagolhatjuk.

EGÉSZSÉGES CUKROK? >>> 

A sztíviát használhatjuk italok (kávé, tea, limonádé) édesítésére, helyettesíthetjük vele a cukrot süteményekben, krémekben, öntetekben. 

CUKORFAJTÁK - MIHEZ MILYET HASZNÁLJUNK? >>> 
A sztívia előnyei:

1. Természetes forrásból származik és természetes úton állítják elő.

2. Szénhidráttartalma és glikémiás indexe nulla, emiatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

3. Gyermekek, várandós nők és szoptató anyukák számára is biztonságos.

4. Hőálló, ezért sütésre-főzésre is alkalmas.

5. Sokoldalú, hiszen a házi süteményektől kezdve az üdítőitalokig, az élelmiszerek széles skálájánál alkalmazható.

6. Sztíviát palántáról magunk is nevelhetünk napfényes kertünkben vagy erkélyünkön, levelének leforrázásával otthon is készíthetünk belőle természetes és kalóriamentes édesítőt.

Ezek is érdekelhetnek