Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óvatosan a spenóttal - doppingbotrányba keveredhetsz, ha túl sokat eszel belőle!

default user icon
MME
Aki eddig azt hitte, hogy csupán mese Popeye spenót hatására robbanás szerűen megnövő ereje, annak innen üzenjük: kiderült, ez maga a rögvalóság. Berlini tudósok bebizonyították!

A spenótot sokáig a szerves vas egyik legkomolyobb növényi hordozójaként tartották számon, ám sajnos kiderült, hogy a híre csupán egy véletlen bakinak köszönheti: Erich von Wolf 19. századi német kutató ugyanis, jegyzeteiben véletlenül elírta a tizedesvesszőt, így lett 100 gramm spenót vastartalma 3,5 helyett 35 milligramm.

Ezt a kissé megkopott nimbuszt állíthatja helyre egy most bemutatott kutatási eredmény, ami ugyan nem a zöldség vastartalmáról, hanem a benne található, anabolikus szteroidokhoz hasonló hatású vegyület elképesztő hatásáról számolt be.

A Berlini Szabadegyetemen végzett, 10 hetes kutatásban 46 férfit vizsgáltak, akiknek a fele placebo tablettát, míg a másik fele 4 kilónyi spenótban megtalálható mennyiségű ekdiszteront kapott. Ezután a résztvevők ugyanazt az edzésprogramot csinálták végig, az eredmény pedig azt mutatta, hogy a kontrollcsoportnál háromszor jobban teljesítettek az ekdiszteronnal kezelt férfiak - írja  Vice-ra hivatkozva a hvg.

A szerzők nem vártak ekkora különbséget, de ez csak tovább erősíti a nemzetközi doppingellenes szövetségnek (WADA) tett javaslatukat, hogy tiltólistára kellene kerülnie ekdiszteronnak.

Dr. Maria Parr, a kísérlet egyik vezető kutatója egyébként már korábban is vizsgálta a szert: 2015-ben patkányokon bizonyította be, hogy anabolikus szteroidokhoz hasonló izomnövekedést idéz elő a spenótban fellelhető anyag.

 Ha mindez nem rettentett el, sőt, szeretnél háromszor erősebb és izmosabb lenni, akkor töménytelen mennyiségű spenótos receptet itt találsz!

Ezek is érdekelhetnek

Friss