Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sztárdiéta, amellyel Katalin hercegné és családja is fogy

Sok fehérje, kevés szénhidrát és viszlát zsír és cukor. Röviden így lehetne összefoglalni a Pierre Dukan által kitalált diétát.

Ha valaki rákeres a Dukan-diétára a közösségi médiában, ahogyan a ketogén-diéta esetében, ezúttal is számtalan bejegyzést talál. Az internetes fórumokon nagyon népszerű a több évtizedes módszer, amellyel éhezés nélkül adhatod le a kilókat. 

A diétát egy francia orvos, dr. Pierre Dukan találta ki. Az étrend magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú ételeket ír elő, míg száműzi a cukrot, és a zsírt. A kalóriákat nem kell számolni, az engedélyezett 100 élelmiszerből annyit lehet enni, amennyit bírsz. 

A DIÉTA SZAKASZAI

A Dukan-diéta négy szakaszból áll, az első kettőben a súlycsökkenésen, míg az utolsó kettőben az elért eredmények megtartásán van a hangsúly. A négy szakasz a támadási szakasz, a cirkáló szakasz, a megerősítő szakasz és a stabilizáló szakasz.


A támadási szakaszban 68 féle magas fehérjetartalmú ételből lehet választani és 1,5 evőkanál zabkorpát meg kell enni naponta és minimum 1,5 liter vizet kell inni. A támadási szakasz attól függően, hogy mennyit akar fogyni az ember 2-10 napig tart. 

cirkáló szakaszban a fehérje és a fehérje-zöldség napok váltják egymást. Lehet 2-2 vagy 5-5 naponta váltani az étrendet. Zabkorpából pedig 2 evőkanállal kell megenni naponta.

megerősítő szakasz akkor kezdődik el, amikor az ember elérte a kívánt súlyt. Ekkor már nem olyan szigorú a diéta. Naponta lehet enni egy adag gyümölcsöt, és 2 szelet teljes kiőrlésű kenyeret. Lehet enni hetente 2 alkalommal keményítős ételt, például teljes kiőrlésű tésztát. Viszont hetente egy olyan napot is kell tartani, amikor csak fehérjét eszel.

stabilizáló szakaszban heti egy fehérjenapot kell tartani, míg a napi zabkorpa adag 3 evőkanálra emelkedik. Az utolsó szakaszra Pierre Dukan már inkább életmódtanácsokat ad annak érdekében, hogy ne szembesüljön az ember a jojó effektussal. Azt tanácsolja, hogy a diéta alapelveit építsük be a minden napi étkezésbe és mozogjon az ember sokat, lift helyett inkább lépcsőzzünk.

Ajánlott ételek

A fogyókúra alatt ajánlott a marha, a hal, a csirkehús, a tojás, a zsírszegény tej és tejtermékek, túró, joghurt, valamint sok zöldség fogyasztása. Megengedett például a brokkoli, répa, tök, padlizsán. Az ételeket viszont zsíradék nélkül kell elkészíteni. Az első két szakaszban tilos alkoholt fogyasztani.

Hírességek, akik kipróbálták a diétát

A Dukan diéta leghíresebb követője Katalin hercegné. Vilmos herceg felesége ezzel a módszerrel készült az esküvőjére és gyermekei születés után is a Dukan diétával fogyott le. Katalin húga, Pippa is ennek az étrendnek köszönheti formás alakját, sőt a Middleton lányok édesanyja, Carole is ezt alkalmazza, ha a felesleges kilóitól akar megszabadulni. A színésznő Pénelopé Cruz és Nicole Kidman is kipróbálta. 

Tanács

A Dukan diétát sokan nem ajánlják, az egészségre, veseműködésre károsnak tartják. A Brit Dietetikusok Szövetsége a kerülendő diéták közé sorolta. Mielőtt bármilyen diéta kezdel, kérdd ki kezelőorvosod, vagy egy dietetikus véleményét!

MEGLEPŐ! A VEGÁN A LEGNÉPSZERŰBB ÉTREND A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN >>> 

SEMMI SZÉNHIDRÁT ÉS SOK ZSÍR – HOGY MŰKÖDIK A KETOGÉN DIÉTA? >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin