Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szoríts te is Széll Tamásnak! Jövő héten Bocuse d'Or döntő!

default user icon
WM
Hetek, sőt hónapok óta lázban ég a magyar gasztronómia: idén Magyarországon rendezik az egyik legrangosabb séfverseny, a Bocuse D'Or európai döntőjét.

A Bocuse d'Or-ról nagyjából mindenki akkortájt hallott először, amikor három évvel ezelőtt Széll Tamás az ONYX séfje tizedik lett a Lyonban megrendezésre kerülő nemzetközi döntőn. A fantasztikus és jópofa plakát bejárta az egész magyar sajtót, s valahogy akkortájt kezdett a Bocuse  d'Or, mint fogalom megjelenni a magyar közbeszédben.

Drukkoljunk együtt Széll Tamásnak!

Vélhetően ez a tendencia most erősödni fog, hiszen a napokban, május tizedikén és tizenegyedikén kerül megrendezésre a 2016-os európai döntő, amelynek idén mi vagyunk a házigazdái, s nem csak maga a nemzetközi verseny ad okot az izgalomra, hanem újra Széll Tamásnak drukkolhatunk, hogy olyan teljesítményt nyújtson, ami jogosulttá teszi a nemzetközi döntőn való részvételre.

Mi is ez a verseny?

A Bocuse d'Or nem más, mint egy melegkonyhás szakácsverseny, amelynek ötletét Paul Bocuse  vetette fel, még a nyolcvanas évek elején, pontosabban 1985-ben a lyon-i Sirha szakkiállításon, amelyen elnökölt. Úgy gondolta – teljes joggal -, hogy a szakma számára előremutató lenne, ha  időről időre megmérettetne nemzetközi szinten, a verseny magával hozná a szakma fejlődését.  Az ekkor megálmodott szakácsversenyt 1987-ben rendezték meg először és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Bár számos más szakácsverseny is létezik, a legrangosabbnak a Paul Bocuse által alapított Bocuse d'Or számít.

Hogy is működik a Bocuse d'Or?

A Bocuse d'Or esetében közel ötven országból érkeznek a versenyzők, akik a hazai döntők során jogot szereztek a nemzetközi, európai, ázsiai, amerikai és most más ausztrál döntőn való részvételre. A kontinentális döntők után, Lyonban a kétévenként megrendezésre kerülő döntőn 24 fiatal, ambiciózus és tehetséges szakember méri össze a tudását, mindezt lelkes tömeg előtt, s a döntést pedig nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri hozza meg. Az európai döntő első 11 helyezettje jut tovább a 2017-es lyoni világdöntőbe.

Kik versenyeznek? Hogy áll össze egy csapat?

A selejtezők során és a döntőn is a versenyzőknek 5 órájuk és 35 percük van, hogy elkészítsenek egy halas és egy húsos fogást. A három fős csapatokból két fő vesz részt a versenyen: a séf, illetve a commis (kukta), mivel a harmadik tag, a felkészülést segítő tréner nem tartózkodhat a nyitott konyhaboxban. A verseny szabályai szerint a séfnek be kell töltenie a 23. életévét, a commis ellenben nem lehet több 22 évesnél, pontosabban a verseny idején még nem töltheti be a  huszonkettőt.

Kik döntenek? Hogyan döntenek?

A budapesti döntő 20 versenyzőjét a résztvevő csapatok elnökeiből álló Kóstoló Zsűri és a Nemzetközi Szervezőbizottság tagjaiból, kisorsolt csapatok trénereiből álló Konyhai Felügyelő Zsűri bírálja el. A pontszámok meghatározásánál nem csak a megfelelő íz játszik fontos szerepet, elengedhetetlen a látvány, a tálalás és a kifogástalan mennyiség is. A húsz induló európai ország: Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, Egyesült Királyság,Törökország, Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Magyarország, Dánia, Svédország. 

Az Európai döntőt május 10-11.-én tartják, az eredményekről természetesen a Mindmegette is tudósít majd!

Ezek is érdekelhetnek

Friss