Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szoptatás = magasabb IQ?

Egy tanulmány szerint tudósok azonosítottak egy gént, mely magasabb IQ-t ereményez azoknál a gyermekeknél, akiket szoptatással táplálnak. A tanulmány egy kicsit tompítja a természeti kontra társadalmi hatások vitáját, kimutatva, hogy az intellektuális fejlődést egyaránt befolyásolják a környezeti és genetikai tényezők.

„Néhány kritika érte a korábbi tanulmányokat, melyek a szoptatást és az IQ kapcsolatát vizsgálták, de nem vizsgálták a társadalmi-gazdasági állapotokat, vagy az anya IQ-ját, illetve egyéb tényezőket. Felfedezésünk azonban az utolsó kört jelenti a vita témája körül” – mondta Terrie Moffitt, a tanulmány társszerzője, a londoni King’s College és a Duke Egyetem pszichológiai és agykutatási professzora.

A kutatók több mint háromezer, szoptatással táplált csecsemőt vizsgáltak meg Nagy-Britanniában és Új-Zélandon, és azt találták, hogy átlagosan 6,8 ponttal volt magasabb az IQ-ja azoknak a csecsemőknek, akik rendelkeztek a FADS2 nevezetű gén bizonyos verziójával.

Ez a különbség megmaradt akkor is, amikor a társadalmi-gazdasági státuszok befolyását vizsgálták, vagy olyan faktorokat, mint az anya IQ-ja, a terhes nő életkora. „A vita a természeti kontra társadalmi hatások körül legalább egy évszázada tart már. Mi azonban megállapítottuk, hogy ezek a hatások együtt dolgoznak” – nyilatkozta Moffitt.

Azoknak a gyermekeknek a 90%-a, akik rendelkeznek legalább egy verziójával a génnek, magasabb IQ-val rendelkezők lettek, ha szoptatással voltak táplálva. A maradék 10 % IQ-szintjét nem befolyásolta a szoptatással való táplálás, a Tudományok Nemzeti Akadémiájának tanulmánya szerint.

A gént azért tanulmányozták, mert egy olyan enzimet termel, amely megtalálható az anyatejben, és kapcsolatba hozható a magasabb IQ-szinttel. Az enzim segít átalakítani a telített zsírsavakat többszörösen telítetlen zsírsavakká, és úgy tűnik, hogy a születési utáni első évben felhalmozódik az agyban. Ezt az enzimet, zsírsavat már egy évtizede hozzáadják a csecsemőtáplálékokhoz, de tesztekkel nem tudták igazolni, hogy hatásosan emeli-e az IQ-szintet.

A szerzők azt feltételezik, hogy azért nem volt kimutatható a hatás, mert nem vizsgálták ennek a bizonyos génnek a jelenlétét. Laboratóriumi vizsgálatok, melyeket rágcsálókon és főemlősökön végeztek, bizonyítják, hogy a kiegészítő zsírsavakkal táplált egyedek tanulási, memória és problémamegoldó képességei javultak.

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss