Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szőlős-vaníliakrémes piskóta

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 6 tojás
  • 6 kanál cukor
  • 6 kanál liszt
  • kevés sütőpor
  • A krémhez:
  • 5 tojás
  • 8 kanál cukor
  • 5 kanál liszt
  • 1,5 liter tej
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • kb. 1 müzlis tálka szőlő

Elkészítés

Elkészítés: A piskótát a szokásos módon kisütjük, kihűtjük, és felkockázzuk.

A krémhez a 1,5 liter tejből 1 dl-t meghagyunk, a többit feltesszük forrni. A tojásokat kettévesszük. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig kavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet is, és simára keverjük. Ezután hozzáadjuk apránként maradék tejet. Ha felforrt a tej, apránként a forró tejet elkavarjuk a tojássárgájával, majd felfőzzük (vigyázni kell, mert könnyen leragad.)

Közben a tojásfehérjét is kemény habbá verjük.

Mikor a tej felfőtt, kikapcsoljuk a gázt, és óvatosan beletesszük a forró krémbe a tojásfehérjehabot. Lazán összekavarjuk, hogy a hab ne törjön össze. Hideg helyre tesszük, vagy hideg vízbe állítjuk az edényt. Nem kell teljesen kihűlnie.

Egy nagyobb edény aljára kb. 1 cm vastagon teszünk a krémünkből. Erre rászórjuk az összekockázott piskótát. Nem szükséges, hogy teljesen összeérjen a tészta. Erre szőlőszemeket hintünk. (Ha túl nagy szemű, akkor kettévágjuk.) Ezután újra krém, majd majd piskóta, szőlő következik és így tovább. A végén krémmel fedjük be a tetejét.

Hűtőbe tesszük. Kb. 2-3 óra múlva már ehető, megpuhult a piskóta.

Megjegyzés

Van úgy, hogy teszünk a tetejére fogyasztáskor tejszínhabot, de magában is finom. - jabaki2

Ezek is érdekelhetnek