Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szőlős keksz-szuflé karamellel

MME MME
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a puha vajjal, a cukorral és a reszelt citromhéjjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a ledarált édes kekszet, meglocsoljuk a tejjel és összekeverjük. Ezután 5 percet pihentetjük, hozzáadjuk a megmosott, leszemezett, félbevágott, kimagozott szőlőt, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.

4 egyforma, egyadagos felfújtas formát kivajazunk, beszórjuk édes morzsával, 3/4-ig töltjük a habos masszával, és forró vízzel töltött tepsibe állítva, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt kigőzöljük-megsütjük.

Közben a karamellhez a cukrot 1 evőkanál vízzel meglocsoljuk, rázogatva megkaramellizáljuk, majd felöntjük 1 deci forró vízzel. Ha mártás sűrűségűre beforrt a karamell, lehúzzuk a tűzről.

Tálaláskor a szuflét tányérra borítjuk, és körbelocsoljuk a karamellöntettel. Ízlés szerint szőlőszemekkel díszíthetjük.

Megjegyzés

A szuflét úgy tudjuk könnyen kiborítani a formából, ha előtte a szélénél éles kiskéssel vágjuk körbe, így biztosan elsőre kijön a formából és nem törik bele.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss