Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szőlős keksz-szuflé karamellel

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg édes omlós keksz
  • 1/2 dl tej
  • 12 dkg fehér szőlő
  • vaj és édes morzsa a formák kikenéséhez, beszórásához
  • 12 dkg cukor a karamellhez

Elkészítés

    Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a puha vajjal, a cukorral és a reszelt citromhéjjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a ledarált édes kekszet, meglocsoljuk a tejjel és összekeverjük. Ezután 5 percet pihentetjük, hozzáadjuk a megmosott, leszemezett, félbevágott, kimagozott szőlőt, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.

    4 egyforma, egyadagos felfújtas formát kivajazunk, beszórjuk édes morzsával, 3/4-ig töltjük a habos masszával, és forró vízzel töltött tepsibe állítva, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt kigőzöljük-megsütjük.

    Közben a karamellhez a cukrot 1 evőkanál vízzel meglocsoljuk, rázogatva megkaramellizáljuk, majd felöntjük 1 deci forró vízzel. Ha mártás sűrűségűre beforrt a karamell, lehúzzuk a tűzről.

    Tálaláskor a szuflét tányérra borítjuk, és körbelocsoljuk a karamellöntettel. Ízlés szerint szőlőszemekkel díszíthetjük.

Megjegyzés

A szuflét úgy tudjuk könnyen kiborítani a formából, ha előtte a szélénél éles kiskéssel vágjuk körbe, így biztosan elsőre kijön a formából és nem törik bele.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin