Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szőlő-ananász lekvár

75 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • 5 üveghez:
  • 1 db ananász
  • 3 db fahéjrúd
  • 50 dkg fehér szőlő
  • 5 dkg gyömbér
  • 50 dkg befőzőcukor (2:1)
  • kevés citromsav

Elkészítés

1.

Az ananászt meghámozzuk, negyedeljük, és eltávolítjuk a torzsáját. A gyümölcs húsát kis darabokra vágjuk, és lemérünk belőle 50 dkg-ot. Mély, magas falú fazékba tesszük, felöntjük körülbelül egy dl vízzel, és hozzáadjuk a fahéjat. Kis lángon 30 percig főzzük vagy amíg az ananász megpuhul. Végül kivesszük belőle a fahéjat.

2.

A megmosott szőlőt leszemezzük. 25 dkg szőlőszemet elfelezünk, egy fazékba tesszük, 15 percig főzzük, majd egy szitán átpasszírozzuk. A megmaradt szőlőt negyedeljük és kimagozzuk. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük.

3.

Az ananászt pürésítjük, majd egy fazékban összekeverjük az ananászpürét, az átpasszírozott szőlőt, a negyedelt szőlőt és a gyömbért. Felforraljuk, majd belekeverjük a befőzőcukrot. Körülbelül 10 percig főzzük.

4.

Elvégezzük a zselépróbát: kevés gyümölcsmasszát teszünk egy hideg tányérra – ha sűrű, kész a lekvár. Ha még folyós, kevés citromsavat keverünk a lekvárba, és néhány percig tovább főzzük. A forró lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk. Lefordítva hagyjuk kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek