Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nélküle nincs paleo kenyér vagy sütemény - mire jó a szódabikarbóna?

Szinte minden konyhaszekrényben megtalálható a szódabikarbóna, azonban sokan csak nagyon ritkán használják, pedig ez a fehér egyszerű por nagyon hasznos kis segédünk: a szódabikarbóna, ugyanis, más néven nátrium-hidrogén-karbonát, rendbe teszi a szervezet és a környezet kémiai egyensúlyát. Lássuk, hogy mikor és hogyan!

Már nagyanyáink is számos területen alkalmazták a szóda erejét.

A lakásban tisztításra és szagtalanításra használható, a hűtőben semlegesíti a savanyú szagokat, tisztítószerekhez keverve növeli azok erejét, az ezüst ékszereket fényessé varázsolja, feloldja a kávé és tea okozta elszíneződéseket a bögrén, vagy akár a fogunkon, mosáshoz adva frissebbek, fehérebbek lesznek a ruhák, kisebb tűz esetén pedig azonnali tűzoltásra alkalmas. Szódabikarbónás, nedves szivaccsal zsírtalaníthatóak a bútorok, és vízzel keverve szájöblítő készíthető belőle. A környezetre káros tisztítószerek helyett szódabikarbónával tisztítsuk a fürdőszobai és konyhai felületeket, mert így védjük környezetünket, és nem utolsó sorban igen pénztárcakímélő a drága tisztító szerekkel ellentétben.

Sütésnél szinte nélkülözhetetlen alapanyagunk a szódabikarbóna. A paleo étrendben a sütemények, kenyerek készítéséhez nem használunk aktív élesztőket, illetve hagyományos sütőport. Az élesztőt részben azért nem, mert a szénhidrát szegény alapanyagok és a cukor hiánya gombáknak nem kedveznek, az élesztő nem képes dolgozni. A sütőporok pedig a szódabikarbóna alap mellett egyéb szükségtelen segédanyagot, mint kukorica, vagy búza keményítőt, illetve foszfátokat, mint pl. a nátrium-alumínium foszfát, tartalmaz.

A szódabikarbóna lúgos kémhatású, így a savas környezetet semlegesíthetjük vele. A civilizált életmód egyik alap jelensége a szervezet savasodása. Szódabikarbóna/lúgosító kúrával a helyzet javítható.

Tipp:

Egy hónapon keresztül minden reggel éhgyomorra fogyasszunk el egy pohár forró vizet egy kis teáskanál szódabikarbónával, mégpedig olyan forrón és gyorsan, amilyen gyorsan csak tudjuk. (A szódabikarbonát 2 evőkanál hideg vízben oldjuk fel, majd utána öntsük rá a forró vizet.) Tíz perc elteltével igyunk egy pohár hideg, lehetőleg tisztított vizet, amelyhez csepegtessünk 10-12 csepp frissen facsart citromlevet. Utána 30 percig ne együnk!

Ha egy hónapon keresztül betartjuk a kúrát, már egy hét után könnyebbnek és vidámabbnak érezhetjük magunkat, mert a savak közömbösítése és kiválasztása teljes gőzzel megindul a szervezetünkben.

Házigazdánk további cikkeit és receptjeit itt találod>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss