Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szőlő, te édes! – 2.rész

Szeptembertől országunk minden bortermelő részén benépesül a szőlőhegy, kezdődik a szüret. Ma már gyakran gépekkel szedik a szőlőt, de sok helyen szerencsére őrzik a régi hagyományokat.

Szüret, szüret, szüret

A régi időkben a szüreti munkák idején bezártak az iskolák, szabadságot kaptak a katonák, és a bíráskodás is szünetelt, készült a falvak, városok apraja-nagyja, hiszen az év egyik legfontosabb közösségi eseménye jött el. A munka zajkeltéssel, riogatással indult, és az egész nap tréfálkozva, énekelve telt. A szőlőt a lányok, asszonyok (szedők) szedték, a férfiak hordták. Kacorral (szőlőmetsző kés) vagy metszőollóval vágták le a szőlőt, majd a fürtöket gyűjtőkbe tették, ami lehetett vödör, kézi puttony, sajtár, szedőkosár. Amikor az edény megtelt, a szedő kiáltott a puttonyosnak, aki a hátára vette - a régen fa, ma már inkább alumínium - edényt, puttonyt, összegyűjtötte a szőlőt, és a présházhoz vitte. A szőlőszemeket régen taposva - manapság darálóval - zúzták össze préselés előtt. Elkezdődhetett a must- és borkészítés.

Felvonulás és bál

A szüret utolsó napján, a „végzésnapon” a hegyről levonulók szüreti koszorút vittek a vállukon. A szőlőfürtöket fém- vagy favázra aggatták, és feldíszítették búzával, szalagokkal, esetleg borosüveggel. A szüreti felvonulás szerencsére ma is élő népszokás. A Balaton-felvidéken például lovasok kísérik a táncos, traktoros menetet végig a falun a szüreti bál helyszínére. A menet fontos szereplője volt a múlt században a borkirály vagy bálkirály. Ő, illetve a családja volt felelős az esti mulatság rendezéséért. A szüreti menet érdekessége néhány helyen a Baksus figura, mely hordóra ültetett férfialak. A szüreti bált nagyobb településeken külön tartották a szegényeknek és a gazdagabbaknak, kisebb településeken közös mulatságon vettek részt. A szüreti bálok hangulatához hozzá tartozott és tartozik ma is a csősz játék (szőlőlopós játék). Ebben a dekorációként felaggatott szőlőfürtökről lopkodtak az ünneplők, akit rajtakaptak, viccesen megbüntették. A szüreti mulatság hajnalig tartott.

Néhány további érdekesség szüreti témában:

Mi is az a pekmez?
A pekmez vagy pegmez, más néven szőlőméz, mustméz nem más, mint főzéssel besűrített szőlőmust, melyet szüret idején készítettek. A szőlőmustot a törököktől tanulták eleink. A mustot addig főzik, amíg térfogatának ötödére, hatodára sűrűsödik, s végül sütőtökdarabokat tesznek bele. A kész pekmez híg lekvárszerű halmazállapotú, cserépfazékban teszik el. Lekvárszerűen, kenyérrel mártogatva fogyasztják.

Ki a vincellér?
A szőlők kezelésével és megőrzésével, illetve nagyobb szőlőknél az azokban előforduló munkák felügyelésével megbízott személy volt. Az állandó cselédek sorába tartozott, és szabad lakáson kívül rendes éves fizetést kapott. A vincellérnek értenie kellett a szőlőműveléshez; ez a feltétel különösen a filoxéra (szőlőgyökér tetű) megjelenése óta vált fontossá.

A mazsola is szőlő?
A mazsola, vagyis az aszalt szőlő ugyanolyan előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, de szárított formában magasabb a cukortartalma. Értékesebb a színes szőlőből készült mazsola, hiszen főleg a szőlő színes héjában található meg több fontos vitamin és ásványi anyag.

A szőlős cikk első része itt olvasható.

 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin