Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szőlő, te édes!

A szőlőt - belegondolni is nehéz - mintegy hatezer éve termesztik a Földön. Hazánkban is az egyik legrégebbi kultúrnövény, de megkövesedett tőkéket találtak a régészek Alaszkában és Izlandon is.
Szőlőtörténelem

A görög amforákon is gyakori díszítő motívum volt a szőlő, és a római lakomák is elképzelhetetlenek voltak nélküle. A szőlő, bor, hordó szavaink eredete a honfoglalás korára nyúlnak vissza, őseink tehát már ismerték a szőlőt, sőt bort is készítettek belőle. István királyunk a pécsváradi apátságnak 11 szőlőművest is ajándékozott, a szekszárdi szőlőművelésnek pedig 1061-ből írásos emléke is maradt. Azóta is termesztjük, nemesítjük a szőlőt.

Szőlőmese 

Valahogy így szól a rókás, szőlős régi mese: a róka sétálgat, amikor meglátja az érett, aranyló szőlőfürtöt magasan, a szőlőtőke tetején. Ugrándozik, kapaszkodik, epekedik, de nem éri el. Majd vállát megvonva továbbáll. Úgyis savanyú a szőlő!- mondja. Azóta is ezt mondjuk, ha valamit nagyon szeretnénk megkapni, de nem lehet a miénk.

Ezért fogyaszd! 

A szőlő magas energiatartalmú gyümölcs. Szőlőcukrot tartalmaz. Mindenféle betegséget lehet gyógyítani vele, gazdag ásványi anyagokban és méregteleníti a szervezetet, kálium és szelén is van benne. A szőlőmagból kivonják a szőlőmagolajat, mely védi az idegrendszert és erősíti az érfalakat. Étkezés előtt érdemes szőlőt enni, mert magas cukortartalma miatt az étkezés utáni szőlőfogyasztás akadályozza az emésztést.
Szőlőtőkéket szerte az országban látunk, megmunkálásuk embert próbáló feladat. A tavaszi rügyfakadástól a szüretig sok-sok munka van vele, különösen sok odafigyelést és gondoskodást igénylő növény, metszeni, kapálni, oltani kell, és télen védeni a fagytól. Meghálálja a gondoskodást! Tudtátok-e, hogy a szőlő virága csodálatos illatot áraszt?
A kozmetikai ipar is használja a szőlőt, és persze ne feledkezzünk meg a borról sem. A gyerekek nem fogyaszthatják, de a szüreti mulatságokon ők is részt vehetnek.

Így fogyaszd!

A szőlőt megmosva, vajas kenyérrel fogyasztva minden értékes ásványi anyag szervezetünkbe jut. Salátába is tehetjük, de régen finom lekvárt készítettek a fekete bogyójú fajtából, és rétesbe, kelt tésztába is használták. Az Alföldön szőlőbefőttet is készítettek. A szőlőlevélbe töltött hús nagyon finom étel, tőtikének hívják, és néhány étteremben még most is lehet kapni. Törökországban vagy Görögországban pl. nagy hagyománya van ma is: fűszeres rizst töltenek a szőlőlevélbe, és előételként fogyasztják.

Következő cikkünkben írunk a szüreti hagyományokról, és megtudhatjátok, ki a vincellér, mi a must és a pekmez, és a mazsoláról is ejtünk néhány szót. Itt olvashatjátok.

Könnyű szőlős receptek

Sajtos szőlősaláta
A sajtok és a szőlő fantasztikus ízharmóniát alkotnak együtt, érdemes kipróbálni. Ha ízlik a párosítás, salátában is kipróbálhatjuk.

Két nagyobb fürt szőlőt (lehetőleg fehéret és pirosat vegyesen) mossunk meg. Aprítsunk mellé paprikát vagy retket és tegyük egy nagy tálba. Kockázzunk hozzá harminc deka sajtot - mondjuk fetát és ementálit - majd tegyük a hűtőbe. Önthetünk rá majonézes joghurtot, de a mézzel és mustárral kikevert joghurt is finom lehet. Igazán egyszerű, könnyű nyárvégi vacsora.

Szőlős-diós rétes 


A sütőt melegítsük elő. Két vagy három kész réteslapot terítsünk tiszta konyharuhája. Pöttyözzünk a tetejére 2 evőkanál olvasztott vajat és kenjünk meg 2 evőkanál tejföllel. Szórjunk rá 2-3 evőkanál zsemlemorzsát.Tegyük rá a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket a réteslapok tetejére téglalap alakban, oldalra. Daráljunk rá egy maréknyi diót és szórjuk meg fahéjas cukrral vagy barnacukorral és fahéjjal. Tekerjük fel, kenjünk a tetejére olvasztott vajat és tejfölt és süssük pirosra.

Szőlős receptjeinket itt találod >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin