Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Előzd meg az infraktust - vigyázz a szívedre az ünnepek alatt is!

Az ünnepi lakomák és mulatságok során hajlamosak vagyunk megfeledkezni az egészségünkről, pedig, akiknek volt a családjában "szíves" probléma, fokozott veszélynek vannak ilyenkor kitéve. Mi vezethet szívinfarktushoz? Hogyan védhetők ki a rizikófaktorok? Szakértőnktől, Somogyi-Kovács Anitától megtudhatod.

A szívizomelhalás, azaz a szívinfarktus, a mai kor egyik rettegett betegsége. Míg korábban leginkább a férfiakat érintette, a mai évekre már a 40 év körüli nők is veszélyeztetettnek számítanak.

A szívnek saját vérellátó rendszere van: a koszorúerek hálózata. Az itt jelentkező problémák okozhatják az életveszélyes állapotot. A koszorúerek finom hálózata bonyolult és rendkívül sérülékeny szerkezet. Minden egyes fő- és mellékcsatornának megvan a maga feladata, a maga vérellátási területe. Ha valamelyik ág elzáródik, az általa ellátott terület nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz, így elhal. Az elzáródást okozhatja trombózis, érelmeszesedés, valamint zsírok lerakódása az érfalban.

A SZÖVŐDMÉNYEK, ÉS A LEHETSÉGES KEZELÉS

A szívinfarktusnak, ha túléli a beteg, súlyos szövődményei lehetnek, pl. korai ritmuszavar, kardiogén sokk vagy akut szívelégtelenség. A későbbiekben aztán szívaneurizma - ütőértágulat is kialakulhat.

A szívizomelhalás rizikótényezői lehetnek a magasvérnyomás betegség, a koleszterin- és a zsíranyagcsere-zavar, a dohányzás, az elhízás, a cukorbetegség,  a magas szérum húgysavszint, a hajszolt, negatív stresszes és ülő életmód, valamint a mozgáshiány.

Korszerű kezelése a műtét is lehet, amelynek során ereket cserélnek ki, vagy a helyi nagy koszorúerek szűkületét tágítják, és a tudomány folyamatosan fejlődik egyre jobb és hatékonyabb segítséget tudnak nyújtani a betegek számára.

Ha az egészségtelen életmód is közrejátszott a betegség kialakulásában – ez a jellemző az esetek 90 százalékára –, akkor nem csak a kardiológus, hanem egy egész egészségügyi team (egyéb szakorvosok, szaknővérek, gyógytornászok és dietetikusok) is segíti a páciens felépülését.

A MEGELŐZÉS

A mediterrán étrend– életmód szabályainak követésével megvalósítható az egészségesebb élet, valamint a szívinfarktus egyes kockázati tényezőinek előfordulási kockázata csökkenthető, főként, ha dietetikussal együtt állítják össze az egyéni, egészségmegőrző étrendet.

Zöldségekből és gyümölcsökből együttesen, legalább napi 4-5 adagot érdemes elfogyasztani naponta!

A pékáruk és a tészták közül jó választás a teljes kiőrlésű, vagy korpás termékek, illetve a durumlisztből készülteket! Legalább ennyire fontos a rizs és a különböző gabonafélék (pl. köles, amaránt, zabpehely) fogyasztása is.

Minimálisra kell csökkenteni az állati zsírok használatát, viszont helyettük is csak mértékletesen kell a telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban gazdag olívaolajat használni!

 Zsírszegény tej, kefir, joghurt és sajt fogyasztásával a megfelelő kalcium is biztosítható a szervezet számára.

Heti 3-4 alkalommal 50-60 perc vagy mindennap 20-30 perc sport is jótékony hatású, és bizony, az elegendő alvást sem lehet mással pótolni!

3 tipp

- Hasznos elsajátítani az újraélesztés technikáját, ami többek között a Vöröskereszt tanfolyamain is megtehető!

- Az időnként szívtáji fájdalmat az ízületi és/vagy izomfájdalom kisugárzása is okozhatja – például, egy ismerősöd autójában ülve, a biztonsági öv behúzása új izomcsoport terhel - azaz nem kell rögtön pánikba esni!

- Ha a szülők, nagyszülők is szív eredetű betegségben szenvedtek vagy szenvednek, bizony ezt is örökölhető, sőt, az unokák is érintettek lehetnek, úgyhogy a rendszeres kardiológiai szűrővizsgálat kifejezetten életmentő lehet!

Ezek is érdekelhetnek

Friss