Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 étel, amivel megelőzheted a szívbetegségeket!

default user icon
MME
„Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát” – számtalan vitamint, ásványi anyagot, étrend-kiegészítőt és élelmiszert szoktak jellemezni ezzel a mondattal. Szívbarát finomságokért azonban nem kell feltétlenül a gyógyszertárba menni. Íme öt étel, amivel jót tehetünk a szívünknek.

spenót

Van, aki szerint a spenót nem finom? Ha igen, annak biztosan a rántástól úszó, fehér göböcskékkel teli menzás kaja lebeg a szeme előtt. De a kevés olívaolajon, egyben megpárolt zsenge levelek fokhagymával, esetleg valamilyen olajos maggal megszórva nagyon finomak. Meg persze a hagyományos sűrű főzelék is, ha nem úszik a rántásban, és sötétzöld. A spenót egyébként magas folsav, lutein, kálium és rosttartalma miatt jó a szívnek.

lazac

A lazac azért jó a szívnek, mert tele van omega 3 zsírsavakkal, csökkenti a magas vérnyomást és gátolja a vérrögök képződését. Ez egyébként egy csomó másik tengeri halról is elmondható (pl. makréla, tonhal, hering, szardínia). Halat enni legalább heti két alkalommal javasolt. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a lazac esetében ne tenyésztett, hanem vadlazacot vásároljunk, mivel annak szervezetében kevesebb a lerakódott mesterséges anyagok mennyisége.

zabpehely

A zabpehely azért nagy barátja a szívnek, mert tele van omega 3 zsírsavakkal, folsavval és káliummal, ráadásul a rosttartalma is igen nagy. Egyes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentheti, sőt, az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége a már cukorbetegeknek is ajánlja a zabpehely fogyasztását, mivel az segít szinten tartani a vércukorszintet.

avokádó

Az avokádó kalóriatartalma elég magas az átlagos zöldségekhez képest, de ezt felülírja a többi jó hatása. Szívbarát, mivel gazdag telítetlen zsírsavakban, kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, és magnéziumot tartalmaz, valamint B, C, A, és E vitaminokat. A kinézetével kapcsolatban érdekesség, hogy az inkák állítólag az "ahuacacuahat", azaz herefa nevet adták neki – nem csak a külseje miatt, hanem mert afrodiziákumként is jól ismert.

Olívaolaj

Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, ezek pedig ellenségei az úgynevezett rossz koleszterinnek. Ezért aztán, aki barátja akarsz lenni a szívednek, cseréld le a disznózsírt vagy napraforgóolajat az egészséges és finom olívaolajra. Persze azért jóból is megárt a sok. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss