Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Színes, ízes reggeli – hétvégére, szürke napokra

Reggelente általában mindenki szalad, felhörpinti kávéját, bekap néhány falatot, s már kezdődik is a nap. De vannak olyan a szombatok, vasárnapok vagy jutalomnapok, mikor nem kell korán kelni, ügyet intézni.

Sőt, sokszor legszívesebben délig durmolnánk, mert a nap sem süt, hideg is van odakint. A hidegtűrő virágok látványa azért okot ad némi optimizmusra, de a csapadékos, barátságtalan napok indulását nem árt színes, ízes kulináris energiabombákkal is felpörgetni.

Kis esti előkészület után a hűtőszekrényben pihenő néhány felhasználásra váró alapanyagból gyorsan elkészíthető akár kétféle, nem mindennapi, mégis egyszerű reggeli fogás. Másnap tényleg csak elő kell venni a finomságokat.

Az utolsó szabadföldi paprikák hetekig tárolhatók hűvös helyen. Bár már jócskán veszítettek feszességükből, de ízük a sütés hatására olyan pompázatosan gazdag lesz, hogy csak csodálkozik az ember, miért is nem fogott hozzá korábban?

Ha pedig a hét folyamán nagyobb mennyiségű céklát sikerült fóliába csomagoltan puhára sütni, mint amennyi felhasználásra került volna, máris kétféle színes reggeli krém alapjai kerülnek elő a kamrából, fridzsiderből.

Gazdag sült paprikakrém – fokhagymával, rozmaringgal

Hozzávalók:
4 közepes piros húsú paprika (pl. Kápia)
1 közepes paradicsom
2 teáskanál sűrített paradicsom
1 jókora gerezd fokhagyma
1 púpozott teáskanál fekete olajbogyókrém
Kb. 1 teáskanál balzsamecet
só, bors, rozmaring – ízlés szerint

Elkészítés: A paprikákat 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt foltos feketére sütöm. Még melegen nylonzacskóba dobom őket. Közben meghámozom és kimagozom a paradicsomot, áttöröm a fokhagymát. A már langyos paprikákat kicsumázom, vékony héjukat könnyedén eltávolítom, nagyobb szeletekre vágom. A paradicsomot nagyobb kockákra vágom. Egy mély tálba szórom a kétféle zöldséget, hozzáadom a fokhagymát, sűrített paradicsomot, az olajbogyókrémet, óvatosan sózom, borsozom, legalább 2 ágacskányi friss rozmaringlevelet dobok rá, majd az egészet pürésítem, kóstolás után adagolom hozzá a balzsamecetet. Épp annyit, hogy a füstös-édeskés, zamatos sültpaprika és a paradicsomok ízét kiegyensúlyozzam. Ha valaki csípősebben szereti, kis chilit is adagolhat hozzá. A krémet tálba szedem, lefedem, egy éjszakán hagyom az ízeket összeérni a hűtőben. Mivel nem tartalmaz semmiféle emulgeálószert, a zöldségek levet engednek, de tálalás előtt felkeverve, teljesen egynemű lesz a krém.

A cékla a késő őszi, téli hónapok egyik legfantasztikusabb gumós növénye, rengeteg módon használható. Minél vékonyabban sikerül meghámozni, annál több vitamin marad benne. A feldolgozása során hajlamos mindent erősen megszínezni, ezért a céklát rendszerint úgy használom fel, hogy a gumókat héjastól alaposan megsikálom, majd alufóliába csomagolom, és nagyságtól függően 1-1,5 óra alatt 180 fokos sütőben megsütöm, így értékes levük nem vész el. Ha pedig már begyújtom a sütőt, rendszerint nagyobb mennyiséggel dolgozom. A sült céklák fóliába bugyoláltan napokig várakozhatnak a felhasználásra, készüljön belőlük leves, gnocchi, saláta, sütemény – bármi. Jelen esetben reggeli.

Zsályás céklakrém joghurttal

Hozzávalók:
2 db kis női ököl méretű sült cékla
1 pohár natúr joghurt (150 ml)
2 púpozott teáskanál kapribogyó
1 teáskanál őrölt kömény
2 púpozott teáskanál szárított zsálya
1 kis gerezd fokhagyma
só, bors, néhány csepp vörösborecet

Elkészítés: A céklákat sajtreszelőn gumikesztyűben lereszelem. A hozzávalóknál nem tüntettem fel a gumikesztyűt, mert mégiscsak egy szükséges eszköz, nem pedig ételbe való összetevő, de ha az ember nem akarja, hogy napokig vöröses árnyalatú kézzel szaladgáljon, mindenképp tanácsos felhúzni a céklás műveletekhez. A gumikesztyűtől megszabadulva egy tálban összekeverem a joghurtot az átpréselt fokhagymával, fűszerekkel, ecettel, belekanalazom a céklareszeléket, majd hozzáadom a kapribogyót. Alaposan összekeverem, tálba szedem, folpackkal lefedem, éjszakára érni hagyom a hűtőben.

Ha este még 3 percet szánok arra, hogy a dagasztás nélküli kenyér összetevőit gyorsan összeállítsam, akkor másnap egy vekni frissen sült kenyérrel tálalom a szemet gyönyörködtető vitaminbombákat – a hatás nem marad el!

Még a legszürkébb napokat is kiszínezi a szépen terített asztalnál nyugodtan elfogyasztott színes-ízes reggeli.            

Ezek is érdekelhetnek

Friss