A tálba morzsolt élesztőt habverővel elkeverjük a cukorral, a szoba-hőmérsékletű tejjel és 1 ek liszttel. Folpakkal letakarjuk, és meleg helyen állni hagyjuk 15 percig.
A lisztet nagy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a tojást, a sót és a felfutott élesztőt, majd robotgép dagasztószárával összedolgozzuk kb. 5 perc alatt.
A kiválasztott szín eléréséhez a hozzávalóknál megadott tintát, illetve a vízben feloldott egyéb adalékokat az alaptésztához adjuk, és keveréssel egyenletesen eloszlatjuk.
A feldarabolt vajat a színezett masszába gyúrjuk, majd robotgéppel kb. 5 percig, kézzel kb. 15 percig dagasztjuk, amíg egynemű, ruganyos tésztát kapunk. (Akkor jó, ha nem ragad.) Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük kb. 1 órát.
A jócskán megdagadt tésztát lisztezett felületen hengerré formázzuk, és késsel 9 egyforma részre vágjuk. Mindet gombóccá gömbölyítjük, majd a munkalapon a tenyerünk alatt az óramutató járásával ellentétes irányban görgetjük, amíg a felülete teljesen sima lesz.
A gombócokat sütőpapírral leterített tepsibe ültetjük, és letakarva további 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt zsemléket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, majd megszórjuk szezámmaggal. Végül az előmelegített sütő középső részében készre sütjük kb. 25 perc alatt.