Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilveszteri menü egy kicsit másképp

default user icon
MME
Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé. A magyar konyha ezeréves tapasztalatait felhasználva olyan szilveszteri menüt ajánlunk, melyek magukban őrzik a hagyományt, de egy kicsit másként.

Ezek az ételek úgy hagyományosak és az évszázados ízlésnek megfelelőek, hogy közben korunk táplálkozási követelményeinek is megfelelnek. Más oldalról nézve úgy modernek, korszerűek, hogy közben a klasszikus magyar konyha értékeit is magukban hordozzák. 
 

Szilveszteri ételek

Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak. Úgy tartják, hogy szilveszter estéjén még nem szabad malacot enni, inkább, halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt. Az újév első napján viszont főétel a malac, mivel orrával kitúrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Szilveszteri menünkben új nyersanyagok, korszerű ételek szerepelnek, melyek ízvilágukban a hagyományokhoz igazodnak, és emellett maximálisan megfelelnek az egészséges táplálkozás követelményeinek.

Lencseleves füstölt sajttal

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 10 dkg füstölt sajt
  • fél dl olaj
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál
  • mustár
  • fokhagyma
  • babérlevél

Elkészítés: Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat.

Ropogósra sütött süllő

Hozzávalók: 

  • 60 dkg fogasfilé
  • 4 darab zalai rák
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg gomba
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl fehérbor
  • kapor
  • kevés liszt
  • zöldség ízlés szerint

Elkészítés: A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban ropogósra, pirosra sütjük. Az egészben megfőzött rákokat páncéljukból kibontjuk (használhatunk konyhakész, előfőzött rákot is), a finomra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és a rákhúst. Sózzuk, finomra vágott kaporral fűszerezzük, felöntjük tejszínnel és fehérborral, majd felforraljuk. A fogast párolt zöldségfélékkel tálaljuk. Helyezzük a tányérra a zöldségeket, öntsük mellé a ragut, és erre helyezzük a ropogós süllő rudacskákat.

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál méz
  • 4 cl rum
  • fél dl tejföl
  • vaníliás cukor
  • olaj

Elkészítés: Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú téglalapokra daraboljuk. A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a nyíláson. Az így megformázott fánkokat bő, forró olajban megsütjük és az olajból kivéve lecsepegtetjük, mézzel megcsurgatva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss