Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilveszteri koktélok és harapnivalók

default user icon
MME
Barátom! Olyan pocsékul nézel ki! Iszol te rendesen?

Évzáró szösszenetünk egyik felében, én, Mackós Miksa (lánykori nevén Dzsafi), ismét az alkohológiával foglalkozom. Tehetem, hiszen a nyolcvanas évek elején, a Nagyfán székelő Hubertus Intézetben szereztem meg az ehhez szükséges krediteket, és mivel mostanság célom a habil fokozat megszerzése, így az ehhez szükséges számtalan szakmai publikáció egyikét olvashatjátok most.

Nagyon nem szeretném, ha ebben a tejjel-mézzel folyó Kánaánban (kies honunkban), egyetlen becsületes magyar, roma, zsidó, szerb, horvát, szlovén, szlovák, román torok is szárazon maradjon Szilveszter szent ünnepén, így kedvenc sörös tálcámon nyújtom át Nektek ezt a kis segédletet - a kulturált italfogyasztás elősegítése céljából.

Elsődleges feladatunk a fogyasztani kívánt italnemű definiálása, melyet minden tisztességes háztartásban az alábbi terminus technicusok határoznak meg:
• A fogyasztani kívánt ital legyen hígabb a kátránynál és sűrűbb a víznél, valamint legalább 40 tf% alkoholtartalommal rendelkezzen.
• Ha isszuk, ne visítson a fogunk alatt.

Mivel (én biztosan), olyanok vagyunk, mint a gumicsizma – mindent beveszünk, kivéve a vizet – így a fenti kritériumok alapján, ha italt választunk, bakot már nem lőhetünk.

No, de sátoros ünnep lévén, ne csak keveretlen, hígítatlan állapotban fogyasszuk italainkat, hanem részesítsük előnyben a kevert italokat, vagyis a báritalokat. Ezek kultiválása egyébként az ókorban és a középkorban is igen népszerű volt, kiegészítve gyógyfüvekkel és egyéb állati eredetű alapanyagokkal, viszont most már helyzetünk nagyon pompás, hiszen csak egy laza csuklómozdulat, és már le is emeltük a hozzávalókat valamely szaküzlet vagy szupemarkec gondolájáról…

Nézzük meg röviden, mit az, amit iszunk?

• Röviditalok: koktélok, flipek, aperitifek
• Hosszúitalok: fizzek, kobblerek, szlingek, fixek, tojásos italok (egg-nog), limonádék, kruszták
• Egyéb italok: puncsok, grogok, bólék, jégkrémfrappék, shake-ek, fantázia italok

Igyunk csak bele!

Kezdjük a rövidekkel (Short Drinks), mely alatt most nem az obligát fél cserkót értem, hanem például az aperitifeket, melyek általában kesernyés, savanykás ízű italok, tehát összetevői közé kívánkoznak a száraz borok, a vermutfélék, a sherry és portói borok, gyomorkeserűk.

Kedvencem (Zwack bácsi remekén kívül) az Americano, amit így készítünk: ½ rész Campari, ½ rész Cinzano Rosso, diónyi szájjég. Tumblerpohárban keverjük, szódával hígítjuk, és a tetejére fröccsentünk egy kis citromhéjból nyert citromolajat.

Jöjjön most pár koktél, jelzem, én már fiatal koromban, egy-két Piramis koncert alkalmával is ilyesfajta italokat fogyasztottam, hiszen kedvenc galerimben tipikus volt az almabor-Diana vegyület, mely hatott, alkotott, gyarapított, csak nem a haza derült fényre, hanem mi rúgtunk be, de olyan gyönyörűen, hogy festeni nem lehet ilyen csodát…

A Véres Mariskát (Bloody Mary) kihagyom, állítólag macskajajra kiváló, de az én paraszt gyomrom nem vette be, viszont itt a kedvenc étvágygerjesztőm, a Gibson haver: 5 cl gin, 1cl száraz vermut, 1 olívabogyó, 2 gyöngyhagyma. Király!

És az erős hazai, a Puszta száraz: 3 cl Tokaji száraz szamorodni, 2 cl barackpálinka 1 cl Mecseki likőr. No, most itt baj van, mecsekit már évek óta nem láttam, viszont Várdai gyógyfüvessel kiválóan lehet helyettesíteni.

Bond barátunk se maradjon ki, itt a klasszikus Martini: 4 cl gin, 2 cl Martini Dry, 1 cseppentés Angostura Bitter, olívabogyó, jégkocka. Nem rázva. Keverve. Soha ne fogyjon el!

Ezek voltak az étvágycsinálók, most igyunk arra, hogy jó legyen az emésztésünk!

A lányok kedvére: Alexandra koktél! 2 cl tejszín, 2 cl kakaólikőr, 2 cl gin, jégkocka. Shakerben megkeverni, kitölteni, arcba zúzni, újrázni! Alex kedvére: 2 cl tejszín, 2 cl kakaólikőr, 3 cl jóféle konyak, jégkocka. Elkészítés: lásd, mint fent.

Régi divatú, snájdig úriembereknek: Old Fashioned Whisky Coctail: 4 cl Bourbon, 4 cseppentés Angostura Bitter, 1 kiskanál porcukor, jégkocka, narancskarika, citromkarika, koktélcseresznye. Tumblerpohárba beleöntjük az italokat, megcukrozzuk. Bele a cseresznye, déligyümölccsel díszít, szódával spriccel. Mit mondott anno Kun Béci? Be vele a szervezetbe!

Még pár itóka, ami nem aperitif, nem digesztív, de a kívánt hatás eléréséhez mindenképpen szükséges!

Megest egy magyar találmány, jóféle ütős hangszer: Duna-koktél. 3 cl gyümölcslikőr, 2 cl Triple Sec (lehet kapni!) 3 cl brandy, 3 cl frissen facsart citromlé. Megkever, megisz!

Mario Puzo nyomdokaiba lépve: Keresztapa (Godfather).  4 cl Jack Daniels, 3 cl Amaretto, jégkocka.

Meszkalérók védőitala: Tequila Sunrise. 5 cl Silver tequila, 2 cl gránátalma szirup, 1 dl frissen facsart narancslé, 2 cl frissen facsart citromlé, jégkocka. És zúzzon a ZZ TOP!

Flipek

A röviditalok rendjébe tartoznak, idehaza ritkán isszuk, mivel készítésük kissé macerás. Rövid ideig keverjük, mivel a jég olvadásából keletkezett víz felhígítja az italt, és rontja azt a jó kinézetét is. Ezért használjunk nagyobb jégdarabokat, friss tojást, és azonnal adjuk szomjas barátunk reszkető mancsaiba! Melegen is adhatjuk, és óriási előnye, hogy a nap bármely szakában élvezhetjük, kivéve abrakolás előtt. Mindig adjunk hozzá szívószálat, és ha háztartásunk oly csóró, hogy nincsen kéznél pár tisztességes flipes pohár, akkor borítsuk lapos pezsgőspohárba!

Brandy flip: 2 teáskanál porcukor, 5 cl brandy, 1 tojássárgája, 2 nagyobb jégkocka, reszelt szerecsendió. Shakerben összekever, leszűr, kitölt, szerecsennyel megszór, szívszállal megtűz, megisz!

Ébresztő flip: 5 cl erős fekete (nem a Mike Tyson), 3 cl jóféle konyak, 1 tojássárgája, 1 evőkanál porcukor, 4 nagyobb jégkocka. Ugyanúgy készítjük, mint az előzőt, csak az itókát finomra őrölt kávéval hintjük meg.

Azt hiszem, kedves felebarátaim, elérkezett az idő, hogy valami erősebbet igyunk, váltsunk hát most át a hosszúitalokra!

Bőr alá egy jóképű fixet, hiszen ezzel az itallal kívánom bemutatni hasonlatosságomat az orosz gyártmányú T72-es közepes harckocsihoz – mivel mindketten mindenféle üzemanyaggal működünk!

Whisky fix: 1 kiskanál porcukor, kevés hideg víz, ½ citrom leve, 3 cl Triple Sec, 5 cl whisky, citromkarika, finomra tört jég. Közepes méretű tumblerpohárban oldjuk fel a vízben a cukrot, majd öntsük hozzá a citromlevet, és az italokat. Keverjük össze, töltsük fel a jéggel, üssünk bele egy szívószálat, és tegyük magunkévá!

Üdítőnek dobjunk be utána egy jóképű fizzt, hiszen ez az ital a szakírók szerint alkoholtartalmú limonádé…

Orosz fizz: 5 cl vodka, 2 cl citromlé, 1 cl málnaszörp. Hosszú pohárban keverjük össze, nyomjuk fel szódával, és üdüljünk!

Most már eléggé felfrissültünk, így hát keverjünk egy cobblert.

Keressünk egy széles, lapos pezsgőspoharat, töltsük meg félig apróra tört jéggel, tegyünk rá kis darabka banánt, narancsot, cseresznyebefőttet, öntsünk rá 5 cl Cointreau-t, 5 cl Tokaji száraz szamorodnit, töltsük fel hideg pezsgővel, tegyük kistányérra, markoljunk fel egy kiskanalat, vonuljunk el egy csendes sarokba, és élvezzük ezt a finom Royal kobblert.

Hogy nyugalmunk teljes legyen, gyorsan készítsünk egy krusztát párunknak, ezzel el lesz egy ideig, addig is békésen iddogálhatunk. Itt az a lényeg, hogy kitöltés előtt talpas poharunk peremét centiméter vastagon nedvesítsük meg egy alkalmas citromdarabka levével, mártsuk porcukorba (ez a krusztázás). Nyomjuk meg, mondjuk 5 cl rummal, 1 cl Triple Sec-kel, 1 cl citromlével, 2 cl ananászlével és egy kocka jéggel, melyeket egy shakerben okosan-ügyesen összekevertünk, a pohárba töltöttük, rászúrtunk a szélére egy citromszeletet, és megturbóztuk egy szem cseresznyebefőttel.

Ha minden kedvességünk ellenére is szinglik maradtunk, így vigasztalódjunk egy vodka szlinggel, vagyis keressünk egy üres tumblerpoharat, tegyünk bele egy kis jeget, öntsünk bele egy fél vodkát, 2 cl citromlevet, 1 cl citromos cukorszörpöt, gyengéden keverjük össze, szűrjük egy másik pohárba, hígítsuk fel hideg vízzel, és nagy bánatosan öntsük az arcunkba.

Ha ezen túlestünk, s már az éjfél is közeleg, valamint még inni is bírunk, így jöjjön az est fénypontja, a fesztivál csúcsa, Ladies and Gentlemen, here is The BÓLÉ!

(a tojásos-tejes italokat puszta szívjóságból kihagyjuk)

Ez nem egyszerű dolog. Mármint a bólé. Ezermillió variáció – a bűvös kocka nyugodtan elbújhat mellette – bár szerintem Rubik mesternél némi inspirációt adhatott ez a becses találmány. Úgy vagyunk vele, mint a lecsóval: mindenkinek meg van a maga tutija, féltve őrzött recipéje. Lényeg az, hogy legyen egy jóképű edényünk, minimum a nagymama zománcozott bonyhádi vájdlingja, mindenféle itóka, gyümölcs és édesítőszer. Meg rengeteg fantázia, kreativitás, de hát ezeknek a szomjas ember nincsen híján, ugyebár.

Én kettőfélét ajánlanék, az egyik szívemnek módfelett kedves, a másik örök klasszikus.

Az „ütős magyaros”

Vegyünk 25 dkg meggykompótot, 25 dkg eperkompótot, 25 dkg mazsolát, 1 liter száraz bort, 0,5 liter rumot és 1 citromot, melyet héjastól felkarikázunk. A leszűrt befőtteket, a mazsolát, és a citromot tegyük bólés tálba, öntsük rá a bort és a rumot. Hűtsük le, majd ha elérkezett a tálalás ideje, varázsoljuk elő a frigóból, és hígítsuk fel 1 üveg jóképű pezsgővel. A hatás nem marad el.

A klasszikus „krampampuli”

Ehhez először is szükségünk lesz egy irgalmas szamaritánusra, aki merő szívjóságból felvállalta, hogy a buli végén hazafuvarozza felebarátai kadávereit, vagyis nem fogyasztott alkoholt. Ugyanis tüzelni fogunk, és a száraz lucfenyő ezt az akciót módfelett kedveli, ráadásul a kéznél levő folyadékok igazából nem alkalmasak tűzoltásra.

Ha minden és mindenki készen áll, fogjunk neki. Tegyünk az asztalra egy szép, öblös tűzálló tálat, szórjunk bele kedves kis darabokra vagdalt kimagozott datolyát, fügét, mazsolát, cukrozott narancshéjat, magnélküli aszalt szilvát, és még ízlésünk szerint mindenféle aszalt, cukrozott déligyümölcsöt. Helyezzünk a tál tetejére egy rozsdamentes rostélyt, takarjuk be narancshéjjal végigdörzsölt kockacukorral, és locsoljuk le fél liter kiváló minőségű rummal. Most felkérjük józan barátunkat, hogy lámpaoltás után a konyhából csent gázgyújtóval lobbantsa lángra a kockacukor fedelet. Várjuk meg, amíg kiég, és az olvadt cukor a tálba csepeg. Ezt az időt fordítsuk elmélyülésre, újévi fogadalmaink megtételére, miegymás.

Lángjaink hamvadtával öntsünk rá vagy 2 liter fehérborból készült forralt bort, 1 liter forró fekete teát, 2 citrom és 2 narancs frissen facsart levét. Ellenőrizzük a minőséget, ha gyenge, javítsuk, ha erős, hígítsuk, szűrjük puncsos poharakba, és mondjuk azt, hogy:

B.Ú. É. K.!

A múltkor megkérdezte a háziorvosom: Miklós, mennyit iszik maga? Ugyanis a mája két harántívvel nagyobb a kelleténél. Mire én: csak 8-10 felest naponta. Hát nem fél, hogy tönkremegy? – kérdi ő. Ugyan doktornő, hiszen minden nap más fizet…

Gyere Nani, szomjunkat már oltottuk, kéne még valami királyi kaja, hogy ihassunk tovább…


Itt vagyok, Haspárti Barátom!

Üdv Néked és persze Mindenkinek! Ki szilveszter napján nem eszik, nem iszik finomakat és jókat, annak nem is ajánlom mai írásunkat! Reagálva Mackós Miksa barátom háziorvosának kérdésére, ha nekem tenne fel az én orvosom (hál’istennek ritkán futunk össze, más piacon vásárol szerintem) hasonlót, így válaszolnék neki: sebaj, az egyik tüdőm úgyis gyengélkedik, vegyük ki, több helye lesz növésben lévő májamnak!

A szilveszter napi étkek, csakúgy, mint a karácsonyi vagy más ünnepi fogások - hasonlóan Dzsafi barátom bóléról írt hozzáfűzéséhez - minden tájegységben, népcsoportban, de minden családban is eltérőek, mások. És ez így van rendjén, hisz nem Madách tragédiájának falanszterében élünk, még…

Karácsonyi ételajánló blogunkhoz hasonlóan ezért én most ismét azt írom le, mi kerül általában nálunk az asztalra.

Kocsonya

Újfent olyan étel, aminek mindenhol, mindenkinél más a készítési módja. Nézzük a miénket (őszinte ember vagyok, ez nem az én, hanem párom receptje, de remek, ezért én nem is próbálkozom elkészítésével, minek két dudás egy konyhába).

Amit bevásárlunk hozzá: 4 db nyers hátsó sertésköröm (Fecó hentes barátom szépen felaprítja, nem bárddal, késsel), 1 db méretes nyers sertés hátsócsülök, 1 db füstölt sertéscsülök (lehet egyben, az íze miatt – kutyavacsora lesz belőle), sertésbőrke (rendesen), 2-3 sertésfarok, 2-2 szál sárga- és fehérrépa, 2 rendes fej fokhagyma, só, bors.

Elkészítés: Az összes hozzávaló, persze gondos tisztítás, vízzel való felengedés után belemegy méretes legnagyobb (20 literes) rozsdamentes fazekunkba, felkerül a gáztűzhely égőjének máglyájára, és Szent Johanna megégetéséhez hasonlóan hosszú órákig ott leledzik, igen lassú tűzön, hisz az inkvizíció idején ez így volt szokás! Persze főzőleve az órák teltével csappan, ezért azt időnként pótoljuk.

A főzés ideje, persze a benne lévők mennyiségének függvényében változó, de párom általában este rakja tűzre, és többszöri, éjszakai folyadék utánpótlással reggel, kora délelőtt mondja rá: jó!

Ekkor szűrőkanállal tálba kerülnek a húsok, kicsontozza őket, szépen elosztva kocsonyás tálakba adagolja. Gondosan ügyel rá (ez macerás, nem férfiembernek való munka), ki szeret a húsokból soványát, kövérebbet, ki táljába kerülhet köröm, esetleg farok, tán kevés bőr is. Van, aki szeret benne pár karika főtt répát is, de ott sem mindegy, sárgát, fehéret, mindkettőt. Hát nálunk ez a szilveszteri kirakó puzzle kocsonya. Persze készülnek átlagos, mindent bele adagok is, befutó vendégeknek.

Tatár bifsztek

Na, ez az én privilégiumom! Éppen aktuális anyagi helyzetem függvényében vásárolok, bélszínt vagy hátszínt. Tulképpen mindegyikből készítettem már, érleléssel, pácolással csak nagyon érzékeny gurmék tesznek különbséget közöttük – szerintem.

Mi kell hozzá: 60-80 dkg fenti húsok valamelyikéből, 3-4 db friss tojás, 15-20 dkg vaj, 2 fej hagyma (lehet lilahagyma is), 3-4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, piros arany (édes vagy csípős, akár keverve is), mustár, ketchup, pirítani való kenyér vagy amit kedvelünk pékáru, olívaolaj a páchoz

Rakjuk össze: A húst ujjnyi szeletekre vágom, sózom, borsozom, megkenem mustárral, tálba teszem, soronként, hogy mindenhol érje, megöntözöm olívaolajjal, a végén lepje el. Hűtőben érlelem pár napig.

Szilveszter reggelén vége a hűsölésnek, jön a meló! Régen a pácolt hússzeleteket kétszer-háromszor is átdaráltam, de jó pár éve van aprítógépünk, ez tökéletesen pépesíti, és nekem ez a célom! Tehát belerakok a gépbe 2-3 szelet pácolt húst, megy rá hagyma, fokhagymagerezdek, 1 tojás, meg persze a fűszerekből, vajból igény szerint, Kicsit megjáratom a gépet, majd az előző felállás szerint ismételem magam, hisz ismétlés a tudás anyja. Mindezt folytatom, míg van hússzeletem (néha 3-4 szeletet, ha sok van belőle és kevés vendégre számítok, elrakok a pácban, másnap hirtelen kisütve isteni pecsenyét varázsolok belőle). Minden rétegnél átdolgoztatom a géppel, ne lazsáljon. A végén kenhető masszává alakítom, persze, ha igényli, még fűszerezem.

Tálba szedem, díszítem zöldfélékkel, frissen pirított kenyérrel, pékáruval kínálom.

Ropogós bőrös sertéssült

Ki mit szeret, készülhet karajból, oldalasból, combból egyaránt, a lényeg, hogy legyen rajta legalább, 1-1,5 centinyi szalonnás, bőrös réteg. (Ne dőljetek be a kínálatban szereplő „malachús” feliratnak, ők többnyire már meghaladták a malacnyi életkort, vágási súlyt!)

Mindez persze csak életkori, vágósúlyi meghatározás, nézzük receptemet: Veszek hozzá egy szép darab bőrős karajt vagy combot, sok sört. Hazaérve előszedek a szerszámos kamrámból egy lehetőleg még nem használt tapétavágót (snitzert), az alaposan átmosott hús bőrös felét keresztben-hosszában 1,5 centinként, a kés pengéjét a színhúsig benyomva bekockázom. Húsom színhús felőli oldalait alaposan bedörzsölöm sóval, őrölt borssal és minden általam kedvelt fűszerrel. Én rozmaringot, majoránnát, kevés kakukkfüvet és némi sáfrányt használok. Most jön a neheze! Fűszereznem kell a hús bőrös, korábban beirdalt oldalát. Ezt nagy figyelemmel teszem, hogy a bőrös részt ne érje semmilyen fűszer, ha éri, tapasztalatom szerint a bőr nem lesz ropogós! Pedig úgy a jó! Tehát óvatosan, a bevágások, irdalások völgyében fűszerezem.

Sertészsírral bőven kikenek egy méretében a húsomhoz illő tepsit, belerakom az előkészített húst, persze bőrös felével felfelé, öntök alá 1,5 decinyi vizet, alufóliával gondosan lezárom, előmelegített sütőmbe tolom olyan 60-70 percre. (Kérdezők kíméljetek, 160-170 fok). Idő teltével fólia levesz, sütőlébe, tepsibe beöntök decinyi sört, a sütőzsiradékból tálkába teszek 3-4 evőkanálnyit, adok hozzá még sört, kenőecsetemet használva ezzel kenegetve sütöm ropogósra, készre.

Én párolt lilakáposztát, ropogós tepsis burgonyát, esetleg steak burgonyát kínálok hozzá.

Természetesen ajánlhatnánk még rengeteg ital- és ételvariációt, de terjedelmi (megint túlteljesítettük az olvasási hajlandóság mértékét, igényét) erre futotta!

Mi, Pasik, azért reméljük, hasznotokra, netán segítségetekre voltunk, mióta létezünk! 

Békés, sikerekben, örömökben gazdag új esztendőt minden olvasónknak! Hát ez évvégére nem illik hozzánk! Túl sematikus! Buli bele! Pasisan!!!!

Végszó

Tomboljatok, táncoljatok, daloljatok ezen a napon! Élvezzétek Szilveszter napjának minden percét, örömét, lehet, ez a perc sosem tér vissza!

Boldog Új esztendőt!

Ezek is érdekelhetnek

Friss