Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilveszteri gasztronómia és praktikák - Balázstól

Most hogy még a halászlé illata benne van az orrunkban, a karácsonyi pulyka íze még érződik a nyelvünkön, a mákos beigli nyomai még a fogunk között, és tele hassal pihegve próbáljuk megemészteni a történteket, szép lassan gondolhatunk a szilveszteri menüre.
Szilveszteri fogások kicsit másként

Gondolkozzunk el azon, hol és hogyan fogjuk fogyasztani a malackocsonyát, a ropogós malacsültet pezsgős káposztával és szalvétagombóccal, a lencsefőzeléket debrecenivel vagy füstölt sonkával, a korhelylevest, a főtt virslit. Ezek nagy általánosságban minden szilveszteri buli alapvető fogásai. Blogunk arról szól, hogy azokból az alapanyagokat, amit egyébként is használunk, hogy lehet a hagyományostól eltérően, új felfogásban, ízletesen tálalni. Új felfogásban, modernebbet alkotni.

A malackocsonya alapanyagait például vághatjuk apróbbra, és a kész kocsonyát önthetjük egy lapos tepsire, amit később különféle formákkal kivághatunk, kiszúrhatunk, és így tálalhatjuk a családnak, barátoknak. Adhatunk hozzá tökmagolajos friss salátát, majonézes jégsalátát vagy például házi készítésű olívás kenyeret.

A malacsültet készíthetjük úgy is, hogy először leforrázzuk, felgőzöljük 30-40 percen keresztül, és csak utána vágjuk be a hasa alján a bőrt, és csak ekkor toljuk be a sütőbe, így sokkal ropogósabb lesz a bőre, és omlósabb a húsa. A káposztát készíthetjük mellé gyümölcsösre is, fügelekvárral, narancsos répalekvárral, rosé pezsgővel, és a gombócot hozzá friss kenyérből, kalácsból, sok vajjal, ami szivacsosabbá, de mégis jól fogyaszthatóvá teszi.

És a lencse…

Az egyik nagy kedvencem következik itt: lencsefőzelék bébi polippal. A bébi polip íze gyengén eltér a nagyobb polipokétól, amikkel általában apróra felvágott formában találkozunk a tenger gyümölcseiben. Könnyebben beszerezhető most már, nem kell tőle félni, a lencsével kombinálva merőben új ízt és nagyon szép látványt kapunk. Készíthetjük salátának, meleg előételnek, üdvözlő falatnak, de akár egytálételnek is. RÁNTÁS KIZÁRVA. A lencsét is variálhatjuk: kombinálhatjuk vörössel, zölddel vagy feketével, adhatunk hozzá apróra vágott színes zöldségeket (répa, cukkini, zeller, paprika) a gazdag színkavalkád érdekében. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a különféle lencséket külön is főzzük meg, mert eltérő idő alatt puhulnak meg. 

Zöld- és vöröslencse saláta mini polippal

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg mini polip
10 dkg vaj
2 dl fehérbor
20 dkg vöröslencse
20 dkg zöldlencse
4 evőkanál mustár
2 babérlevél
1 szál sárgarépa
1 zellerszár
½ cukkíni

Elkészítés: 1. A vöröslencsét 5 percig, a zöld lencsét 15 percig főzzük 1-1 csipet sóval, 2-2 evőkanál mustárral, 1-1 db babérlevéllel, majd leszűrjük.

2. A polipokat 5 dkg vajon megforgatjuk, picit megpirítjuk, fehérborral felöntjük, és még 10-15 percig főzzük. A végén 5 dkg hideg vajat adunk hozzá.

3. A zöldségeket 2x2 mm-es kockákra vágjuk, a lencsékkel elkeverjük.

4. A lencsét tányérra szedjük, ráhalmozzuk a polipokat, és a levével leöntjük.

Tipp: Nem muszáj a lencséket és az aprított zöldségeket összekeverni, rakhatjuk külön-külön is a tálra.

Elkészítés:  30 perc
Fogyasztható:  azonnal

Virsli- és pezsgőpraktikák

A virsli kiválasztása a legnagyobb kihívás a szilveszteri vásárláskor. Óvakodjunk az olcsó virsliktől, az nem vezet semmi jóra, és önmagunkat is lealacsonyítjuk ezzel. Amennyiben ömlesztve találjuk a virslit a pultban, érdemes a két virsli közötti nejlon darabot megvizsgálni, ebből rájöhetünk, hogy színezett-e a bél. Ezzel próbálják becsapni a szemünket. Általában ezekben kevesebb rész a hús, és nagyobb rész a csontdarálék, a bőr, a zsír és a mócsingos húsok daráléka. Az ilyen-olyan felismerhetetlen adalékanyagokról nem is beszélve. Érdemes inkább egy ismerős henteshez fordulni, netán olyanhoz, aki saját üzemében készíti a kínált portékát.

A korhelylevest érdemes előző nap elkészíteni, mert amikor másnap felkel az ember, bármely időpontban, már késő, a baj megtörtént, és a tűzoltásnak azonnal meg kell történnie.

A pezsgőivást is lehet egy kicsit bolondítani, készíthetjük egy jó gyümölcspürével (kiváló erre a feketeáfonya, a málna, a ribizli), vagy tehetünk bele ehető virágokat, és ezzel kínálhatjuk legkedvesebb barátainkat. A nagy koccintás előtt vagy után készíthetünk pezsgőkoktélokat is.

Az én receptem a másnaposság ellen, ha még az embernek van annyi lélekjelenléte - vagy egy őszintén megértő párja -, lefekvés előtt igyon meg egy pohár Aspirin C italt. Normál berúgáshoz szükséges alkoholmennyiség megduplázása esetén azonban már ez a módszer sem 100 százalékos.

Ezúton kívánunk minden olvasónknak nagyon boldog új évet! Reméljük, jövőre is megtisztelnek minket ennek a barátságos oldalnak a látogatásával. Továbbá azt is reméljük, hogy receptjeinkkel és tanácsainkkal hozzájárulhattunk ahhoz, hogy egyre többen fakanalat fogjanak a kezükbe. Főzni mindenki tud és főzni jó!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss