Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilveszteri bóléságaink

default user icon
SB
A bólé a leggyakrabban úgy készül, hogy az otthon található maradék alkohol, gyümölcs és pezsgőkészletek kreatív összeforgatásra kerülnek. Ennek megfelelően több ezer bólérecept kering a neten, mindenki ízlése szerint mixel otthon.
A bólé

Mi van a bóléban? Különféle rövid italok, bor, gyümölcsök, cukor és pezsgő vagy más szénsavas összetevő, melyet a felszolgálás előtt adnak az italhoz. A bólé azért ütős, mert a benne lévő cukor és szénsav hatására az alkohol gyorsabban szívódik fel. Olyan bulikon jó választás, ahol inkább a vendégekkel töltenénk az időt, ahelyett, hogy a konyhában koktélokat kevergetnénk napestig. A bólés tálból mindenki önkiszolgál, így a házigazda is szórakozhat.
A bólé szó eredete az angol bowl (ejtsd: ból), melynek jelentése egyszerűen tál. A bóléról sokunknak a 80-as évek házibulijai és az azokat követő garantált fejfájás jut eszébe, pedig ha megfelelő minőségű alapanyagokat használunk és mértékkel fogyasztjuk, ez elkerülhető.

Mibe tegyük?

A bólé alapanyagait egy nagy üvegedényben kell összekeverni. Ez lehet autentikus bólés tál, melyhez lehetőleg igazi bólés poharak tartoznak. Ha nagyon sok a hely a tálalószekrényben, vehetünk antik boltban gyönyörű kristály bólés tálat is, de egy nagyobbacska üveg salátástál bőven megteszi. Kell még hozzá merőkanál és bólés poharak. A tálat feldíszíthetjük citrom, narancs, lime szeletekkel.

Mit tegyünk bele?

Nincsen bólé gyümölcs nélkül, ez lehet konzerv és friss gyümölcs is, de vegyesen is csinálhatjuk. Nyáron eper, málna, télen banán, narancs, kiwi, befőttek. Jó, ha többféle gyümölcs kerül bele, melyek lehetőleg különböző színűek, ezek mutatnak istenien együtt. Könnyebben fogyasztható, ha viszonylag apróra kockázzuk őket. A gyümölcsökre szórjunk cukrot, majd következzen a rövid ital vagy likőr, ízlés szerint. Borral felöntjük és mehet a hűtőbe pihenni, akár egy egész napra. Tálalás előtt öntsük fel jéghideg pezsgővel, és várjuk a hatást.

Puncs, bólé vagy krampampuli

A puncs és a bólé gyakran szinonimaként használatosak, bár a puncs elsősorban forró ital. A puncs szó eredetileg az ötös szám perzsa elnevezéséből származik, hiszen öt dolog kell hozzá: alkohol, cukor, citrom, víz és tea vagy fűszerek. A krampampuli is forró ital, mégsem puncs, bár német rokona a Feuerzangenbowle (ejtsd: fájerzángenbólé: jelentése lángnyelv bólé) jól mutatja, hogy igazából a bólé, a puncs és a krampampuli erős rokoni szálakat mutatnak.

Dinnyebólé (5 literes)
Felkockázunk 2 sárgadinnyét, 2 narancsot, 2 citromot, 2 lime-ot, 2 banánt és 1 őszibarackkonzervet. Hozzáadunk az őszibarack levét, 10 evőkanál cukrot, 1 üveg vodkát, fél liter dinnyelikőrt, jól megkeverjük és berakjuk a hűtőbe. Szervírozás előtt nyakonöntjük 2 liter ananászlével és 1 üveg száraz pezsgővel.

Narancsbólé
Egy narancsot átdörzsölünk négy kockacukorral. A narancsos kockacukrokat bólésedénybe tesszük, borban feloldjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, szeletelt, majd négy részre vágott narancsot. Megszórjuk cukorral, és annyi bort öntünk rá, hogy ellepje. Néhány órát állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a maradék bort. Tehetünk bele 1-2 kupica narancslikőrt vagy Grand Marniert. Egy üveg hűtött pezsgő kerül ebbe is tálalás előtt.

Ananászbólé
1 ananászt megtisztítunk, felszeleteljük és felcsíkozzuk. Cukrozzuk, és annyi bort öntünk rá, hogy ellepje. Néhány órát állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a maradék bort. Ebbe is tehetünk ananászlikőrt és persze a pezsgő tálalás előtt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss