Szilvatorta rumos-szilvás habbal

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 3 db tojás
  • 1 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg ricotta (vagy túró)
  • mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj)
  • szilva
  • A rumos-szilvás habhoz:
  • 10 dkg szilva
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • rumaroma
  • 2 evőkanál víz
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet, a sütőport, a sót és a mézes fűszerkeveréket összekeverjük. Robotgéppel elkezdjük kikeverni az egész tojásokat, a porcukrot és a margarint. Amikor már kellően krémes, hozzáadjuk a ricottát, majd a tejszínt is. Pár percig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és simára keverjük.

    Tortaformába öntjük, egyenletesen elsimítjuk a tetejét, végül kirakjuk félbevágott szilvával. A tetejét megszórjuk barna cukorral és egy pici fűszerkeverékkel (vagy fahéjjal).

    Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lángon kb. 50-55 percig sütjük (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem). Ha a teteje kezdene nagyon megpirulni, sütőpapírral le kell takarni, így a tészta szépen megsül, a tetején a szilva viszont nem ég meg.

    A tortaformában hagyjuk kihűlni.

    A habhoz a szilvát apróra felvágjuk, majd a vízzel feltesszük főni. Hozzáadjuk a cukrot és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát. Kb. 10 percig lassú tűzön, kevergetve felfőzzük. Ezután hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel pépesítjük, és egy szitán átpasszírozzuk. Hagyjuk teljesen kihűlni!!!!! (ha langyos marad összeesik tőle a hab). A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a szilvás pépet.

    Tálaláskor a tortát porcukorral megszórjuk, és a rumos-szilvás tejszínhabbal kínáljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kard Sándorné 4 évvel ezelőtt
Kedves norusz! Én 26 cm-es tortaformába sütöttem. Amennyiben kisebb a formád, akkor mindenképpen csökkentsed a hozzávalók mennyiségét, mert különben túl vastag lesz a massza, és nem fog átsülni rendesen. Jó sütögetést, és jó étvágyat kívánok az elkészült tortához.
Kiss N 4 évvel ezelőtt
Kedves Kgizike! Nagyon finoman néz ki, a recept is nagyon jól hangzik, szeretném én is megcsinálni a hétvégén! Mekkora tortaformában ajánlod?

Hasonló Receptek