Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvásgombóc túróval vagy túrógombóc szilvával

75 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 15-18 gombóchoz:
  • 6 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 30 dkg túró
  • 20 dkg liszt
  • 9 darab szilva felezve, magozva
  • 15-18 kávéskanál cukor
  • A tálaláshoz:
  • pirított zsemlemorzsa
  • fahéjas cukor
  • natúr joghurt

Elkészítés

Elkészítés: A puha vajat alaposan kikeverjük a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást, az áttört túrót és a lisztet. Összedolgozzuk a hozzávalókat formázható tésztává. Tiszta nejlonba csomagolva legalább fél óráig a hűtőben pihentetjük.

Majd lisztezett deszkán 5 cm átmérőjű rudat formálunk belőle, ebből pedig 1 cm vastag korongokat vágunk. A korongok közepére helyezünk 1-1 fél szem szilvát (vagy akár egészet is lehet), amelyek magházába tettünk 1 kockacukrot vagy 1 kávéskanálnyi cukrot, és gombócot formálunk. Ilyen állapotban akár mehetnek is a fagyasztóba, vagy bő, forrásban lévő sós vízben az újraforrástól számított 4-5 perc alatt főzzük meg. (Ha fagyasztottuk, akkor felengedés nélkül mehetnek a vízbe.)

Lecsepegtetjük a gombócokat, megforgatjuk a zsemlemorzsában, natúr joghurttal és fahéjas cukorral tálaljuk.

Megjegyzés

A hagyományos, burgonyás tésztával készült gombóc nem a kedvencem, de felfedeztem magamnak ezt az osztrák változatot, és nagyon elnyerte a tetszésemet.

További receptek és fotók a Mandula konyhai kalandjai blogban! >>> - mandulakonyha

Ezek is érdekelhetnek

Friss