Elkészítés: A főtt krumplit lehámozzuk, majd krumplinyomón áttörjük. Kicsit várunk, hogy langyosra hüljön, majd jöhet a liszt, a tojás, a zsír és a só. Jól összegyúrjuk (én pihentetem a liszt miatt 15 percet), majd 40 kis darabot tépkedünk belőle a lisztezett deszkára (semmi nyújtás, darabolás!). Kézzel szétlapítva mindegyikbe fél szilvát helyezünk úgy, hogy előbb a fahéjas kristálycukorral beszórjuk a magház helyét, majd gombócot formálunk belőle.
Egy nagyobb, 4 literes fazékba sós vizet forralunk, és két részletben főzzük, ameddig fel nem jönnek a víz felszínére (óvatosan alákeverünk egyszer-kétszer, nehogy leragadjon a fazék aljára). Forrón a zsemlemorzsába forgatjuk.
A szilvaöntethez házi szilvalekvárt felhígítunk vízzel, ízesítjük fahéjjal, citromlével, vaníliás cukorral, összefőzzük.