A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd a héját lehúzva krumplinyomón áttörjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zsiradékot, megsózzuk, és jól gyúrható tészát készítünk (ha nagyon lágy, kevés lisztet tehetünk még hozzá).
A szilvákat megmossuk, ha nagyobbak, félbevágjuk. A szilvák belsejét meghintjük egy kevés fahéjjal és cukorral, a tésztából egy kis maréknyit kicsípunk, és tenyerünkkel szétlapítva beletesszük a cukros-fahéjas szilvákat.
A tésztába csomagolt szilvákat gombóccá formázzuk, és bő, sós vízben (kb. 6 liter) addig főzzük őket, amíg a víz felszínére jönnek (fontos, hogy már forrásban lévő vízbe tegyük a gombócokat, mert lehűtik a vizet).
A vajat megolvasztjuk, megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát, és a lecsepegtetett szilvás gombócokat megforgatjuk benne. Egy tálba lerakva, cukrozott mákkal megszórva tálaljuk. Kínálhatunk hozzá tejfölt is.
Szerintem finomabb a a gombóc, ha a burgonyát nem aprítva, hanem egészben főzzük meg. Így a tészta is könnyebben formázhatóvá válik, kevésbé vizesedik. - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!