A burgonyát feltesszük főni. Amikor megpuhult, leöntjük róla a vizet és langyosra hűtjük. A héjában főtt krumplit sokkal könnyebb még melegen meghámozni, mint hidegen! Ha ezzel megvagyunk, még melegen összetörjük, vagy átnyomjuk krumplinyomón, és hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt, áttört krumplihoz hozzáadjuk a tojást, egy evőkanál zsírt, egy csipet sót, és a lisztet. (A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel!)
Cipót formálunk belőle, és egy lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és kb. egy ujjnyi vastagra nyújtjuk. Időnként alálisztezünk, nehogy leragadjon.
A kinyújtott tésztát kb. 8-9 cm-es négyzetekre vágjuk. A szilvákat félbevágjuk, magját eltávolítjuk és a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit, és a szilvákat a tésztakockák közepére helyezzük, majd a tészta négy csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, úgy zárjuk össze, hogy ne maradjon rés rajta. Két lisztes tenyerünk között ügyesen görgetve szép gombócokat formázunk, majd a már lobogó vízbe dobjuk.
Egy idő után a gombócok feljönnek a víz felszínére, ekkor hagyjuk még két-három percig főni, majd leszűrjük őket.
Egy nagyobb serpenyőben, folyamatos keverés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat a zsemlemorzsára tesszük, kicsit belehempergetjük őket. Érdemes ügyesen rázogatni az edényt, hogy a gombócok pörögve-forogva, minden oldalukon zsemlemorzsásak legyenek. Ezután már nincs más feladatunk, mint még melegen, sima porcukorral, illetve aki szereti, fahéjas porckorral meghintve tálalni.
Ha kevés a liszt, akkor nem áll össze a tészta, ha túl sok, akkor meg kemény lehet! Ezért először tegyünk bele kevesebb liszt mennyiséget és érezni fogjuk, hogy kell-e bele még több. Jól gyúrjuk össze, hogy egynemű, rugalmas, lágy tésztát kapjunk.
Némi konyhai jártasságot igényel az elkészítése, de nem lehetetlen feladat! A klasszikus változatban szilva töltelék van, de megtöltheted barackkal is vagy házi lekvárral is ha úgy tartja kedved!
- szilviamalmos
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!