Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szilvás pite pudingos töltelékkel

21 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:
  • kb. 80 dkg szilva
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2-3 evőkanál cukor
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • A tepsi kikenéséhez:
  • pici olaj
  • liszt
  • tojás a megkenéshez (lehet a maradék fehérje is)

Elkészítés

    Elkészítés: Érdemes a töltelékkel kezdeni, hogy legyen ideje kihűlni.
    A szilvát jól megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Egy lábasban feltesszük főni, megszórjuk cukorral, fahéjjal, dobunk bele 3-4 szegfűszeget, és öntünk hozzá fél deci vizet. Míg rotyog, kavargatjuk, közben 2 vaníliás pudingport kb. 4 dl vízzel elkeverünk. Akkor öntjük hozzá, ha a szilva megfőtt, kicsit szét is főhet, ki hogy szereti. Ha zavar benne a héja, turmixold össze, én szeretem benne a kisebb-nagyobb darabokat. Hamar besűrűsödik, úgyhogy kavargassuk szorgalmasan, majd kapcsoljuk le gyorsan, és hagyjuk hűlni, míg a tészta készül. Érdemes megkóstoltatni valamelyik konyha körül ólálkodó családtaggal, elég-e bele a cukor és a fahéj. Csak óvatosan, maradjon a sütibe is! :)

    Jöhet a tészta. Én rendszerint fogok egy tálat, rádobom a mérlegre, tárázom, és mehet bele a liszt, a sütőpor, csipet só, cukor, vaníliás cukor. Külön-külön is kimérhetjük, és gyúródeszkán is gyúrhatjuk, de a tálban könnyebb összekeverni.

    Ha kimértük ezeket, a puha margarint daraboljuk bele, és kezünkkel morzsoljuk össze az egészet jó alaposan. Akkor jó, ha nincsenek benne nagy margarin-darabok. Tegyük bele a 2 tojás sárgáját és a tejfölt, és gyúrjuk össze tésztává. Ne legyen túl kemény, se ragacsos!

    Tegyük hűtőbe egy jó negyed órára. Addig akár elmosogathatunk, elpakolhatunk. Egy tepsit kenjünk ki egy kis olajjal vagy egy darabka margarinnal, és lisztezzük ki jó alaposan, ne feledkezzünk meg az oldalairól sem!

    A hűtőből kivéve osszuk ketté a tésztát, de az egyik legyen kicsit nagyobb! A nagyobb darabot nyújtsuk nagyobbra, mint a tepsi, hogy a szélére is fel tudjuk húzni. Mehet a lisztezett tepsibe. Töltsük bele a tölteléket (mármint ami megmaradt belőle :) ). Mehet rá a másik lap is tepsi méretűre nyújtva.

    Villával szurkáljuk meg a tetejét jó sűrűn, így távozhat a felesleges gőz. Kenjük meg a tetejét tojással. Én a tésztából maradt fehérjével szoktam.
    Hamar dugjuk sütőbe, mert türelmetlen a család! Lehet előmelegített a sütő, de nem fontos, hisz úgyis langyos még a töltelék, és felmelegíti. A sütő legyen középmeleg, kb. 180 fokos, vagy nyolcállású kapcsolónál négyes-ötös. Kb. 40 percet sül a süti, leginkább akkor jó, ha szép piros a teteje, de nem ég meg.

    Ha kivettük a sütőből, tegyük jól szellőző aljzatra, akár rácsra, akár a gáztűzhely tetejére. Most jön a süti legnehezebb része: mentsük meg attól, hogy forrón kikanalazzuk a tepsiből, ugyanis annyira finom, hogy nagyon nehéz megállni. :)

    Ha kicsit langyos, akkor már felvághatjuk, de a legjobb teljesen kihűteni. Örökkévalóság kivárni... :) A tetejét megszórhatjuk picit porcukorral.

    Jó étvágyat hozzá!

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Mircsi56
Nagyon finom lett. Nagy sikere volt a kollégáimnál, a receptet többen elkérték. Köszönöm!
Mircsi56
Nagyon finom lett. Nagy sikere volt a kollégáimnál, a receptet többen elkérték. Köszönöm!
Biomokus
Persze, az én tepsim 37x27 cm-es, ebben lesz jó vékony a tészta, vastag töltelékkel. Ha vastagabb tésztát szeretnél, kisebb tepsiben vagy nagyobb adag tésztából készítsd. Remélem, jól fog sikerülni.
Vikush
Biomokus, megkerdezhetem h kb mekkora a tepsi amiben Te keszited ezt a pitet? Koszonom!
Biomokus
Köszönöm a dicsérő szavakat, örülök, hogy hasznos a recept számotokra is. Én is próbálkoztam már többféle gyümölccsel, természetesen a lé mennyisége szerint változtassátok a víz arányát. Nekem is nagy kedvencem a meggyes, befőttből is tökéletes, pláne télen, csak ott két üveg kell vele, ha sok tölteléket szeretnétek. Várom a további beszámolókat, milyen gyümölccsel próbáltátok már ki?
NagyNora33
Ez egy fantasztikus recept! Könnyű, gyors, és az eredmény: REMEK! Az idén megsütöttem szamócával, ma pedig meggyel is. Nagyon ajánlom mindenkinek. Jómagam pedig nagyon köszönöm! :) A szamócásat már nem igazán lehet, a meggyeset viszont még javában süthetjük, ezért, aki kipróbálná, annak javaslom - mert én így készítettem - a két pudingport a főzött meggy leöntött levével elkeverni, aztán kb. egy decinyi vízzel, és azután a meggyhez adni. Mert a meggy igen sok levet engedett, és a 4 dl vízzel nagyon folyós tölteléket kapnánk. Én még tutira megsütöm párszor meggyel. Aztán később azzal, ami jön: feketeribizli, málna, szeder, barack (nyammm). Majd \"mesélek\". :)
Viri99
Köszönöm a receptet, nagyon finom lett, másnapra alig maradt. Életem első pitéje szinte népszerűbb volt, mint édesanyám jól bevált almás pite receptje! ;)
Macewan44
Fel oraja sult ki es a fel tepsit mar befalta a lanyom es a ferjem. Koszi a receptet! Tenyleg nagyon-nagyon szuper. Isteni az illata, tokeletes a teszta es a toltelek is.
hsgyorgyi
Kedves Biomokus! Megsütöttem és nagyon fincsi, köszi a receptet. Mi sem tudtuk megvárni, míg teljesen kihűl! Györgyi
hsgyorgyi
Kedves Biomokus! Köszönöm a gyors választ, holnap megyek piacra és veszek szilvát. Megírom, hogy hogy sikerült. Köszi Györgyi

Hasonló Receptek

Magazin